Liesmas iznīcina 850 gadus ilgu vēsturi: deg Parīzes Dievmātes katedrāle

© Sputnik / Виктория Иванова / Pāriet pie mediju bankasПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ugunsgrēks izcēlās Parīzes Dievmātes katedrālē 15. aprīļa vakarā, ēka guvusi plašus bojājumus. Informācija par cietušajiem nav sniegta. Provizoriskie dati liecina, ka ugunsgrēku, iespējams, izraisījuši remontdarbi.

RĪGA, 15. aprīlis— Sputnik. Liels ugunsgrēks izcēlies vienā no vislabāk pazīstamajiem arhitektūras pieminekļiem Francijā – Parīzes Dievmātes katedrālē, kur ritēja restaurācijas darbi. Sabrukusi daļa smailes un pulkstenis. Ugunsgrēka likvidācijā iesaistīti simtiem ugunsdzēsēju. Daudzi to uzskata par personisku traģēdiju. Ugunsgrēka vietā ieradies Francijas prezidents Emanuels Makrons un premjerministrs Eduārs Filips, vēsta RIA Novosti.

"Parīzes Dievmātes katedrālē sācies briesmīgs ugunsgrēks. Parīzes ugunsdzēsēji cenšas kontrolēt liesmas... Lūdzu visus ievērot drošības perimetru," savā lapā Twitter ziņoja Parīzes pilsētas galva Anna Idalgo.

Ugunsgrēkā sabrukusi daļa smailes un pulksteni, katedrāles nesošo konstrukciju pārņēmušas liesmas, debesis virs katedrāles pilda biezi dūmi. Ugunsgrēka likvidācijā piedalās aptuveni 400 ugunsdzēsēji.

Francijas prezidents Emanuels Makrons atlicis uzrunu nācijai pēc nacionālajām debatēm un ieradies notikuma vietā.

"Parīzes Dievmātes katedrāli pārņēmusi uguns. Veselas nācijas emocijas. Domas par visiem katoļiem un frančiem. Tāpat kā visiem mūsu tautiešiem, man ir skumji redzēt, kā deg daļa no mums," teica Makrons savā lapā Twitter.

Ugunsgrēku vēro parīzieši un tūristi – notikuma vietā pulcējas simtiem cilvēku, daudziem acīs ir asaras. 

​"Tas ir neticami, neticami, kā tad tā," saka paveca sieviete, spiežot roku pie mutes.

"Vai saprotat, ka mēs esam pēdējie, kas redzējuši Dievmātes katedrāli? Paskatieties, kādi briesmīgi dūmi," krieviski saka tūristes.

Gandrīz neviens neko nejautā par ugunsgrēka cēloņiem – par to vaino remontdarbus.

"Tas nav terorakts, tas ir nelaimes gadījums. Kāda nelaime! Smaile nogāzās manu acu priekšā. Neticami," stāsta kāda garāmgājēja.
"Tur viss sadegs, viss sadegs. Kādas šausmas. Kā tas ir iespējams? Mūsu acu priekšā sabrūk mūsu vēsture," saka cits aculiecinieks.

​Visas pasaules uzmanība piekalta ugunsgrēkam. Situāciju novēro arī UNESCO.

ASV prezidents Donalds Tramps aicināja nekavējoties spert soļus, lai likvidētu ugunsgrēku.

"Tik briesmīgi ir redzēt lielo ugunsgrēku Dievmātes katedrālē Parīzē. Iespējams, vajadzētu izmantot ugunsdzēsības aviāciju. Jārīkojas ātri!" ieteica ASV prezidents.

Londonas mērs Sadiks Hans uzsvēra, ka Lielbritānija sēro kopā Parīzi par ugunsgrēku Dievmātes katedrālē.

​Spānijas premjerministrs Pedro Sančess nosaucis ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē par katastrofu visai Eiropai.

"Ugunsgrēks Dievmātes katedrālē – tā ir katastrofa Francijai. Tāpat kā Spānijai un visai Eiropai. Liesmas iznīcina 850 gadus vēstures, arhitektūras, mākslas, skulptūras. Būs grūti to aizmirst. Francija var paļauties uz mūsu atbalstu sava mantojuma atjaunošanai," – uzrakstīja politiķis savā lapā Twitter.

Ziņu lente
0