Lavrovs: ES zaudējusi Krievijas galvenā tirdzniecības partnera vietu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pastāstīja, kam Eiropas Savienība atdevusi Krievijas galvenā tirdzniecības partnera vietu.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Eiropas Savienība vairs nav Krievijas galvenais tirdzniecības partneris – tā atdevusi šo vietu BRICS, NVS un Āzijas-Klusā okeāna reģiona valstīm, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Ārpolitikas un aizsardzības politikas padomes sēdē, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Viņš atgādināja, ka Krievijas ārpolitikas austrumu vektors joprojām nostiprinās un ziņoja par Federālā muitas dienesta datiem, kas liecina: pēdējo piecu gadu laikā Eiropas daļa Krievijas preču apgrozījumā ir kritusies no 49% līdz 42,7%, bet Ķīnas, BRICS, NVS un Āzijas-Klusā okeāna reģiona valstu daļa pieaugusi no 40% līdz aptuveni 45%.

Уничтожение санкционной продукции - Sputnik Latvija
ANO speciālais ziņotājs: ES cieš lielākus zaudējumus sankciju dēļ, nekā Krievija

Komentējot preču apgrozījuma datus, Lavrovs piezīmēja, ka "tā, principā, ir atbilde pesimistiem, kuri netic mūsu spējām ātri pārorientēties un iekļauties mums izdevīgos Āzijas uzplaukuma procesos", vēstīja RIA Novosti.

Pērnā gada novembrī Austrumāzijas formumā Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka Krievijas preču apgrozījums ar Austrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) valstīm pēdējā laikā pieaudzis vairāk nekā par trešo daļu (35%), un savstarpējo uzkrāto investīciju apjoms pārsniedzis 25 miljardus dolāru.

Savukārt Krievijas un Eiropas Savienības preču apgrozījumu negatīvi ietekmējušas savstarpējās sankcijas. Tiesa, Maskava ir pārliecināta, ka ir iespējams pārtraukt Krievijas un ES dialogu sankciju valodā, šādu pārliecību pauda Krievijas ārlietu ministrs. Viņš atzīmēja, ka pirmo soli šajā virzienā jāsper ES, jo "sankciju spirāli" sākusi ES.

Krievijas ĀM jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka KF un ES divpusējās attiecības ir jāmaina. "Jo ilgāk turpināsies stagnācija mūsu attiecībās, jo grūtāk būs atgriezties uz sadarbības ceļa," ir pārliecināts Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

Ziņu lente
0