Polija vēlas uzaicināt Putinu uz Aušvicas atbrīvošanas 75. gadadienu

© Wikipedia / AgatefilmВорота лагеря Аушвиц-Биркенау с надписью "Труд освобождает" (Arbeit macht frei)
Ворота лагеря Аушвиц-Биркенау с надписью Труд освобождает (Arbeit macht frei) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija nolēma neaicināt Krievijas vadību uz pasākumiem sakarā ar Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienu, taču vēlētos uzaicināt Vladimiru Putinu vai Dmitriju Medvedevu uz Aušvicas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienas pasākumiem.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. Polijas varasiestādes vēlas uzaicināt KF prezidentu Vladimiru Putinu vai valdības vadītāju Dmitriju Medvedevu uz Aušvicas nacistu koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienas pasākumiem, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz avīzi Rzeczpospolita.

Muzejs, kurš atrodas Aušvicas vietā, rīko pasākumus par godu atbrīvošanas gadadienai 2020. gada janvārī. Pēc Polijas Prezidenta kancelejas vadītāja Kšištofa Ščerska sacītā, uzaicinājumi tiks nosūtīti, "protams, arī Krievijai".

Улица Краковское Предместье в центре Варшавы - Sputnik Latvija
Polija pieprasa no Vācijas gigantisku summu par kaitējumu Otrā pasaules kara rezultātā

Turklāt, avīze norāda, ka iespējamā Krievijas prezidenta vai premjera ierašanās Aušvicā janvārī varētu palīdzēt poļu pasākumu sarīkošanai Smoļenskā 2020. gada aprīlī, kad apritēs 10 gadi kopš Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas Tu-154 katastrofas, kurš devās uz sēru pieminas pasākumiem Katiņā.

"Tas varētu uzsākt pārmaiņas attiecībās starp Varšavu un Maskavu," raksta avīze, neprecizējot informācijas avotu.

Iepriekš ziņots, ka Polija nolēma neaicināt Krievijas vadību uz pasākumiem sakarā ar Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienu, kuri notiks šī gada septembrī. Pēc Ščerska sacītā, Krievijas ĀM vēršanos pie vēstures loģikas 1939. gada septembra kontekstā Varšava uzskata par "problemātisku" (1939. gada 1. septembrī ar Vācijas uzbrukumu Polijai sākās Otrais pasaules karš. Pēc tam daļa Polijas teritorijas nonāca Vācijas pārziņā, bet otru daļu kontrolēja Padomju Savienība).

Krievijas ĀM, komentējot gaidāmos pasākumus, paziņoja, ka Polijas varasiestādes, neuzaicinot KF, ignorē vēstures loģiku. "Par spīti neapstrīdami izšķirošajam mūsu Dzimtenes ieguldījumam Hitlera reiha sagraušanā un Polijas atbrīvošanā no nacistu iekarotājiem, Krievijai šajā shēmā vieta atvēlēta netika," – teikts ĀM paziņojumā.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekojot Baltijas valstu piemēram: Polija vēlas pieprasīt reparācijas no Krievijas

Kā norāda Krievijas ĀM, lēmums padarīt pasākumu par "privātu" ir kārtējā "poļu administrācijas sagrozītā pasaules redzējuma izpausme, kura šībrīža politisko "prioritāšu" apmierināšanai sistemātiski falsificē Otrā pasaules kara un pēckara perioda hroniku".

Savukārt Krievijas senators Aleksejs Puškovs paziņoja, ka Krievijai tagad jau jebkurā gadījumā nav jēgas piedalīties Polijas rīkotajos pasākumos, kas veltīti ar Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienai, ņemot vērā dalībnieku sastāvu (ES un NATO pārstāvji), tas "būs vēl viens rusofobijas festivāls", kur par Minhenes sazvērestību un Hitlera – Pilsudska paktu nepateiks nevienu vārdu, kurš paredzēja savstarpēju (Polijas un Vācijas – red.) uzbrukumu PSRS.

Pēdējo reizi augstākā līmeņa vizītē Polijā bija ieradies prezidents Dmitrijs Medvedevs – 2010. gada decembrī. Savukārt Polijas augstāko amatpersonu vidū Krievijā pēdējais viesojās prezidenta vietas izpildītājs Broņislavs Komorovskis, kurš 2010. gada maijā piedalījās svētku pasākumos par godu Otrā pasaules kara beigu 65. gadadienai.

Ziņu lente
0