Krievija uzvarējusi Ukrainu strīdā PTO par kravu tranzītu. Radīts precedents

© FABRICE COFFRINI / AFPШтаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария
Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļš cauri Krievijai ir īsākais precēm no Ukrainas uz Vidusāzijas tirgiem, taču no 2016. gada Maskava ieviesusi tranzīta ierobežojumus, ņemot vērā Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības režīma zonas stāšanos spēkā. Kijeva apstrīdēja aizliegumu PTP un zaudēja strīdā.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Krievija uzvarējusi Ukrainu strīdā Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO), kas skāra Ukrainas preču tranzīta ierobežojumus Krievijas teritorijā, vēsta "Jevropeiskaja pravda".

2016. gada rudenī Ukraina iesniedza prasību PTO pret Krieviju, ņemot vērā ierobežojumus Ukrainas preču tranzītam caur Krievijas teritoriju, atsaucoties uz Ģenerālās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību V pantu, kas aizliedz citu organizācijas dalībnieku preču tranzīta diskrimināciju. Savukārt Krievija savu lēmumu pamatoja ar normu, kas pieļauj aizsardzības pasākumu ieviešanu nacionālās drošības draudu gadījumā (XXI pants).

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Krievija atteicās atzīt Hāgas tiesas lēmumu Naftogaz prasībai

"Lēmums pieņemts mums par sliktu. Šajā strīdā Ukraina ir zaudējusi," teikts ziņojumā.

Saskaņā ar izdevuma rīcībā esošajiem datiem, PTO izvērtējusi pušu argumentus un piekritusi Krievijas viedoklim par to, ka politiskā situācija Ukrainā 2014.-2015.gg. radīja būtisku apdraudējumu Krievijas nacionālajai drošībai. Tāpēc viņi neuzskatīja, ka tranzīta ierobežojumi ir pārkāpums.

Ziņots, ka PTO pirmo reizi izskatījusi strīdu par XXI panta pielietojuma pamatotību, un Krievija ir uzvarējusi. Tātad šis strīds ir radījis precedentu.

No 2016. gada 1. janvāra stājies spēkā Ukrainas un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības režīms (BTR). Pašreizējos apstākļos, paziņoja Krievijas ĀM, valsts bija spiesta spert soļus, lai nivelētu riskus tās ekonomikai un apturēja līgumu par brīvās tirdzniecības zonu ar Ukrainu. Piemēram, pirms BTR režīma atcelšanas, visas Ukrainas preces, izņemot cukuru, tika ievestas Krievijā bez nodevām. Muitas nodevu likmju atcelšana, ievedot Ukrainā preces no ES, varēja novest pie to nekotrolējamas ieplūšanas Krievijas teritorijā.

Магистральный газопровод - Sputnik Latvija
Viedoklis
Danči uz ukraiņu caurules un ap to. Starp Briseli un Maskavu

2016. gada janvārī, ņemot vērā BTR līguma darbības apturēšanu, Krievijas prezidents parakstīja dekrētu, kura aizliedza automašīnu tranzītu un dzelzceļa pārvadājumus no Ukrainas, pret kuriem Krievijā tiek pielietotas par nulli lielākas ievedmuitas nodevu likmes, kā arī "sankciju" sarakstā iekļauto preču ievešanu. Saskaņā ar dokumentu, starptautiskie tranzīta automašīnu un dzelzceļa kravu pārvadājumus no Ukrainas teritorijas uz Kazahstānas teritoriju caur KF iespējams veikt tikai no Baltkrievijas teritorijas, transporta līdzekļu kravas nodalījumiem pielietojot identifikācijas līdzekļus (plombas), kas cita starpā funkcionē arī uz GLONASS tehnoloģijas pamata.

No 2016. gada 1. jūlija, saskaņā ar KF prezidenta dekrētu, aizliegums tika attiecināts arī uz precēm no Ukrainas, kas cauri Krievijai tiek nogādātas uz Kazahstānu un Kirgīziju.

Vēlāk Krievijas prezidents pagarināja aizliegumu kravu pārvadājumiem no Ukrainas. Patlaban tas ir spēkā līdz 2019. gada 1. jūlijam.

Kijeva apsūdzēja Krieviju par Ukrainas preču tranzīta bloķēšanu Krievijas teritorijā un PTO normu pārkāpumu.

Ziņu lente
0