Briesmīgā migrēna: kā parādās galvassāpes un ko darīt

© Pixabay / RobinHigginsГоловная боль
Головная боль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Veselības organizācijas statistika liecina, ka aptuveni 30% cilvēku 18-65 gadu vecumā cieš no migrēnas.

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Diemžēl galvassāpes nevienu nesaudzē – ar tām saskaras cilvēki neatkarīgi no rases, vecuma, dzīves vietas un ienākumu līmeņa. Tās var būt spriedzes sāpes, klastera sāpes, taču vissliktākās ir hroniskās galvassāpes, jeb migrēna. Šādā stāvoklī organisma funkcionēšana ir mokoša. Par to, kā sākas migrēna, kādi ir tās simptomi un cīņas metodes, stāsta Sputnik Baltkrievija.

Kas ir migrēna

Migrēna pieder pie neiroloģiskām slimībām, kas izpaužas lēkmēs. To biežums svārstās no 1-2 reizēm gadā līdz vairākām reizēm mēnesī. Hormonālu faktoru dēļ visbiežāk slimība skar sievietes.

Migrēnas iemesli

Migrēnas iemesls ir vienkāršs: smadzeņu dziļākajās zonās aktivizējas mehānisms, kas noved pie iekaisuma vielu atbrīvošanās ap galvas asinsvadiem un nerviem. Šis process noved pie sāpēm galvā.

Mehānisms var aktivizēties vairāku ikdienišķu faktoru rezultātā:

  • Diēta, ēdienreizes izlaišana, kofeīna izslēgšana no uztura vai nepietiekams ūdens patēriņš;
  • Miera režīma traucējumi, nepietiekams vai pārlieku ilgs miegs;
  • Spilgta vai mirgojoša gaisma, asas smakas, krasa laika maiņa;
  • Intensīva fiziskā slodze, ilgstoši braucieni ar laika joslu maiņu;
  • Emocionāla spriedze vai atslābināšanās pēc stresa, lai arī tas skan dīvaini;
  • Menstruācijas, hormonālie kontraceptīvi un hormonāla terapija.

Migrēnas simptomi

Migrēnai raksturīgie simptomi sākas tikai lēkmes laikā. Starp lēkmēm cilvēki pārsvarā jūtas labi.

Migrēnas simptomi:

  • lēkmes gadās no 1 reizes gadā līdz reizei nedēļā;
  • mērenas vai spēcīgas galvassāpes (vienpusējas un/vai pulsējošas, pasliktināšanās ierastas fiziskās aktivitātes apstākļos, sāpes ilgst vairākas stundas vai pat vairākas dienas);
  • nelabums.

Ko darīt migrēnas laikā

Nesen mediji vēstīja, ka zinātnieki izstrādājuši unikālu vakcīnu, kas ļaus atbrīvoties no briesmīgajām galvassāpēm. Plānots, ka jaunās zāles samazinās migrēnas intensitāti un ilgumu par 80%.

Patlaban diemžēl nav iespējams pilnībā izārstēt migrēnu, tomēr pētījumi liecina, ka gadu gaitā lēkmes kļūst retākas. Pastāv arī dažas metodes, kas ļauj vismaz uz laiku mazināt vai atvieglot sāpes.

Lai atbrīvotos no sāpēm migrēnas laikā, nepieciešamas pareizas devas rūpīgi izraudzītu pretsāpju līdzekļu. Bezreceptūras medikamentus var palīdzēt izvēlēties farmaceits.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Zinātnieki aprēķinājuši, cik daudz cilvēku nogalina mazkustīgs dzīvesveids

Līdztekus tradicionālajiem medikamentiem migrēnas lēkmes pārtraukšanai tiek izmantotas vairākas vienkāršas metodes.

Piemēram, neirologi iesaka brīvdienās vismaz pusstundu pavadīt svaigā gaisā. Tā var būt pastaiga parkā, mežā vai krastmalā. Svētdienas pastaigas ir nepieciešamas, jo darba dienās cilvēks zināmu laiku pavada uz ielas, bet brīvdienas diemžēl cenšas pavadīt mājās, bet tas var provocēt migrēnas lēkmi. Tāpat ļoti svarīgi ir parūpēties, lai uzturs darba dienās un brīvdienās nebūtu kardināli atšķirīgs. Piemēram, nevajadzētu būt tā, ka ikdienā jūs ēdat, "kā pagadās": divas vai par vienu reizi dienā, bet brīvdienās sarīkojat sev īstus "vēdera svētkus". Pacentieties lietot uzturā mazāk produktu, kas satur tiramīnu. Šī viela, piemēram, ir dažu riekstu, pākšaugu un nobriedušu augļu sastāvā.

Lai izvairītos no lēkmes, ir jāatbrīvojas no kaitīgiem ieradumiem, smēķēšanas un pārliekas alkohola lietošanas. Ja brīvdienās kā nākas "atpūsties", kārtējā migrēnas lēkme neliks sevi ilgi gaidīt. Regulējiet savu miegu. Tā ilgumam vajadzētu būt aptuveni vienādam gan ikdienā, gan brīvdienās. Tātad nevajag brīvdienās "vāļāties" 10-12 stundas, ja ikdienā guļat sešas stundas.

Šie vienkāršie noteikumi palīdzēs būtiski samazināt migrēnas lēkmju skaitu.

Ziņu lente
0