Kas būs liekais: Ukrainā – prezidenta vēlēšanu pirmā kārta

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasТабличка на здании Центральной избирательной комиссии Украины в Киеве
Табличка на здании Центральной избирательной комиссии Украины в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No rekordlielā kandidātu skaita otrajā kārtā iekļūs tikai divi. Sociologi uzsver, ka liela daļa vēlētāju vēl nav izšķīrušies, par ko balsot.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Svētdien, 31. martā Ukrainā norit prezidenta vēlēšanu pirmā kārta. Sputnik Igaunija vēsta, ka vēlēšanu iecirkņi sāka darbu pl. 8.00 no rīta pēc vietējā laika un būs atvērti līdz astoņiem vakarā. Aģentūra RIA Novosti paziņoja, ka seši vēlēšanu iecirkņi Kijevā sākuši darbu ar nokavēšanos tehnisku iemeslu dēļ.

Внеочередные выборы президента Украины - Sputnik Latvija
Viedoklis
Falsifikācijas ir legalizētas: vēlēšanās Ukrainā balsos pat miroņi

Ņemot vērā Ukrainas valdības lēmumu nepieļaut balsošanu Krievijā un Kijevas nekontrolējamajās Donbasa teritorijās, aptuveni 7-10 miljoni Ukrainas pilsoņu nevarēs nobalsot. Neskatoties uz oficiālo viedokli "Krima un Donbass ir Ukraina", Kijeva pat nepapūlējās izlikties, ka organizēs savu pilsoņu gribas izpausmi Krievijas reģionā vai pašpasludinātajās tautas republikās.

Politologi atzīmēja, ka katrs sestais vēlētājs vēl nav pieņēmis lēmumu par kandidātu. Neizlēmīgo skaits ir vislielākais starp nabadzīgākajiem iedzīvotājiem, Centrālās un Rietumukrainas iedzīvotājiem, starp sievietēm, vidēja vecuma cilvēkiem un ukraiņu valodā runājošajiem, — vēlēšanu priekšvakarā uzsvēra sociologi.

Vēlēšanas, vēlēšanas

Pirmo reizi Ukrainas prezidenta vēlēšanās nepiedalīsies novērotāji no Krievijas. Jāpiebilst, ka, pēc Maskavas domām, Kijevas atteikšanās pielaist vēlēšanās novērotājus no Krievijas liek apšaubīt visa vēlēšanu procesa leģitimitāti un iespēju atzīt to rezultātus.

Газопровод - Sputnik Latvija
Ukrainas prezidenta kandidāts pārrunājis gāzes tranzītu ar Krievijas premjerministru

Valsts vadītāja postenim balotējas 39 kandidāti. Līdera vietu ieņem komiķis Vladimirs Zeļenskis, kura reitings nedēļu pirms vēlēšanām pārsniedza 30%. Pašreizējo valsts prezidentu Petro Porošenko gatavi atbalstīt aptuveni 17% pilsoņu, opozīcijas partijas "Tēvzeme" līderi Jūliju Timošenko – 12,5%.

Sociologi uzskata, ka valsts prezidents tiks ievēlēts otrajā kārtā 21. aprīlī.

Prezidenta pilnvaru termiņš Ukrainā ir 5 gadi. CVK pienākums ir izsludināt vēlēšanu rezultātus līdz 10. aprīlim. Vēlēšanu otrā kārta tiks noteikta, ja neviens no kandidātiem pirmajā kārtā nesaņems vairāk nekā pusi vēlētāju balsu.

Vairāki Saeimas deputāti šajā nedēļas nogalē uzturas Ukrainā, kur novēros Ukrainas prezidenta vēlēšanas, informēja portāls jauns.lv.

"Katras demokrātiskas valsts pamatā ir tautas griba. Demokrātiskā valstī katram pilsonim ir tiesības piedalīties savas valsts pārvaldīšanā, un tas ir izdarāms, atdodot vēlēšanās savu balsi, līdz ar to pieejamas un godīgas vēlēšanas ir viens no stūrakmeņiem pilsoņu tiesību un gribas nodrošināšanā,'' - uzsvēra (EDSO PA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Ikstena (AP).

Стоп-кадр трансляции выступления Петра Порошенко в Киеве. 29 января 2019 - Sputnik Latvija
Porošenko "nobiedēja" ukraiņus ar "Putinu aiz stūra"

Prezidenta vēlēšanas Ukrainā novēro arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītāja vietniece Juta Strīķe (JKP). Vēlēšanas Ukrainā apmeklē arī EDSO PA Latvijas delegācijas loceklis Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pastāvīgais pārstāvis Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK), deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu locekle Inese Voika (AP) un deputāte Ļubova Švecova (S).

Ziņu lente
0