Baltkrievijas Enerģētikas ministrija: Lietuvas piedāvājums par BelAES ir neīstenojams

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС в Островце
Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijā būvējamās AES pārejai uz gāzi viss ir jānojauc un jāpārtaisa, tas ir tehniski neizpildāmi un ekonomiski nepamatoti, paziņoja enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Piedāvājumu pārtaisīt būvējamo BelAES gāzes elektrostacijā izteica politiķi, kuri neko nesaprot šī jautājuma tehniskajā nozīmē, paziņoja Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks.

"Mans viedoklis – šim piedāvājumam ir vairāk politisks raksturs. Tas saņemts no politiķiem, nevis no "tehniķiem", kuri tajā kaut ko saprot," cite Mihadjuku RIA Novosti.

Ministra vietnieks nosauca šo ideju par "ekonomiski un tehniski nepārdomātu".

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Lukašenko steidz pie Vējoņa: kad tiksies Baltkrievijas un Latvijas prezidents

Mihadjuks uzsvēra, ka atomstacija Astravjecā atrodas augstā gatavības stāvoklī un piedāvājums pārtaisīt to gāzes elektrostacijā ir tehniski neizpildāms. Pāriešanai uz gāzi viss ir jāpārtaisa un jānojauc, ekonomiski tas arī ir diezgan dārgi, piebilda viņš.

Iepriekš Lietuvas valdības vadītājs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka viņam esot plāns-"huligāns" saistībā ar BelAES, kurš neparedz prasības neuzsākt stacijas darbību. Skvernelis piedāvā izmainīt stacijas tipu. Premjers atzīmēja, ka ievērojama infrastruktūras daļa, kura jau ir sagatavota Astrovjecas AES, tostarp iekārtotos tīklus un elektrības ģenerācijas iekārtas, var tikt veiksmīgi izmantota dabasgāzes elektrostacijas iekārtošanai, savukārt piegādāt gāzi var no Klaipēdas termināļa.

Taču eksperti uzskata Skverneļa piedāvājumu par sevis politisko virzīšanu.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Pirmais kravas ekspresis Rīga-Minska - Sputnik Latvija
Asiņainā konkurence: Latvija atkarojusi Lietuvai daļu baltkrievu kravu

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar SAEA jau projekta apspriešanas projektā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu". Lietuvā tika pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Turklāt, Viļņa iniciē aizliegumu elektroenerģijas iegādei no BelAES ES.

Jau 2016. gada sākumā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties un neielaist ES tirgū BelAES elektroenerģiju, ko uzskata par nedrošu, taču šo iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0