Swedbank galvenajā birojā Stokholmā veikta kratīšana

© REUTERS / TT NEWS AGENCYШтаб-квартира Swedbank изображена в Сундбюберге, Стокгольм
Штаб-квартира Swedbank изображена в Сундбюберге, Стокгольм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar mediju datiem, Swedbank iepriekš informējusi lielākos akcionārus par gaidāmo skandalozā materiāla publicēšanu saistībā ar naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē.

RĪGA, 28. marts – Sputnik. Swedbank un Zviedrijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (EBM) apstiprināja kratīšanas veikšanu bankas galvenajā birojā Stokholmas piepilsētā.

"Pārvalde var apstiprināt, ka šobrīd notiek reids Swedbank galvenajā birojā. To veic policijas darbinieki pēc prokurora Tomasa Langrota rīkojuma sakarā ar izmeklēšanu attiecībā uz Swedbank," - teikts EBM paziņojumā Twitter.

Bankā paziņoja, ka pagaidām nevienam no darbiniekiem vai bankai kopumā netika ziņots par aizdomām vai par apsūdzībām kaut kādā pretlikumīgā darbībā.

Iepriekš pārvaldes priekšnieks Niklass Algrens paziņoja telekanālam SVT, ka kratīšana tiek veikta izmeklēšanas ietvaros, kura saistīta ar aizdomām par iekšējās informācijas atklāšanu attiecībā uz bankas vadību. Kopumā informāciju no bankas varēja saņemt 15 akcionāri.

Swedbank - Sputnik Latvija
Mediji: Swedbank Lietuvas filiāle varēja pārskaitīt naudu bijušajam Trampa štāba vadītājam

Saskaņā ar izdevuma Dagens Nyheter datiem banka it kā esot iepriekš informējusi akcionārus par gaidāmo skandalozā materiāla publicēšanu saistībā ar naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē. Līdz ar to banka centās pasargāt akcionārus no strauja akciju kursa krituma, kuras pēdējā mēneša laikā kļuva par 20% lētākas.

Materiālā, kurš tika publicēts februāra beigās telekanālā SVT, teikts, ka ar Swedbank kontu starpniecību laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam izgāja apmēram 4 miljardi eiro, kuri iegūti nelegāli. Žurnālisti saskatīja saikni starp Swedbank un Danske Bank klientiem, kura 2018. gadā izrādījās skandāla centrā sakarā ar apsūdzībām par naudas atmazgāšanu ar Igaunijas filiāles starpniecību.

Atgādināsim, ka naudas atmazgāšana Danske Bank tiek izmeklēta Igaunijā, Dānijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā un ASV. Pašas bankas izmeklēšanas rezultāti liecina, ka laikā no 2007. līdz 2015. gadam caur filiāli Igaunijā izvesti līdz 234 miljardi dolāru. Pie tam, informēja izdevums Wall Street Journal, Krievijas Centrālā Banka jau 2013. gadā brīdinājusi banku Igaunijā par aizdomīgiem klientiem no Krievijas, taču Danske Bank nav veikusi nekādus pasākumus.

Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dabūs visi: Swedbank tur aizdomās par neiedomājamo

Pēc tam, kad SVT publicēja savas izmeklēšanas datus attiecībā uz naudas atmazgāšanu Swedbank Igaunijas filiālē, Igaunijas un Zviedrijas finanšu inspekcija uzsāka savstarpēju iespējamās naudas atmazgāšanas izmeklēšanu zviedru bankā Swedbank un tā filiālē Igaunijā.

Savukārt Swedbank vadība pasūtīja bankas auditu kompānijā Forensic Risk Alliance, kurš apstiprināja, ka vadība veica adekvātus naudas atmazgāšanas operāciju novēršanas pasākumus. Pēc pārbaudes rezultātiem Swedbank direktoru padome 22. martā apliecināja uzticības saglabāšanu bankas prezidentei Birgitai Bonesenai.

Ziņu lente
0