Somijas pretizlūkošanas dienests norādījis, kādi draudi valstij ir aktuālākie

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Drošības policijas (Supo) ikgadējais darbības pārskats ieskicējis ārvalstu izlūkdienestu darbības aprises valstī un norādījis Somijas valstij aktuālākos draudus.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Somijas darbība Arktiskās padomes vadībā, grozījumi likumos par izlūkošanu un Somijas militāro sadarbību, pēc vietējā pretizlūkošanas dienesta domām, piesaistījuši ārvalstu (it īpaši Krievijas un Ķīnas) specdienestu interesi šai miermīlīgajai ziemeļvalstij, vēsta Sputnik Igaunija.

Viena lappuse uz diviem

Drošības policija - Sputnik Latvija
Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

Ceturtdien, 21. martā Somijas Drošības policija (Supo) laidusi klajā savu pārskatu par 2018. gadu. Tas veltīts dienesta 70. gadadienai. Somijas pretizlūkošanas darbinieku vērojumi liecina, ka aizvadītajā gadā ārvalstu aģenti aktīvi nodarbojušies ar spiegošanu valsts iestādēs, personīgās informācijas vākšanu, kā arī Somijas pilsoņu vervēšanu, ar kuru palīdzību būtu iespējams ietekmēt politiskos lēmumus un sabiedrisko viedokli.

Ārvalstu izlūki galvenokārt interesējušies par Somijas politiķu viedokli par valsts iespējamo iestāšanos NATO, valsts iekšējās un ārējās drošības jautājumiem, Somijas viedokli par sankcijām, grozījumiem izlūkošanas iestādēm veltītajos normatīvajos aktos, Somijas starptautisko militāro sadarbību, kā arī darbībām Arktiskās padomes vadībā.

Atšķirībā no saviem kolēģiem Igaunijas Drošības policijā (KaPo) un Ārējās izlūkošanas departamenta, kuri 90% savu gada pārskatu velta Krievijai, Supo austrumu kaimiņam veltījusi vienu vienīgu lappusi, ko KF turklāt dala ar Ķīnu.

Terorisma riska līmenis nemazinās

Посольство США в Риге - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība brīdinājusi pilsoņus par terorisma draudiem Latvijā

Daudz vairāk nekā "krievu-ķīniešu spiegi" Supo satrauc terorisma draudi – dienests vēsta, ka 2018. gadā to līmenis joprojām saglabājies. Pēc dienesta domām, lielāko apdraudējumu rada teroristi, kuri rīkojas vienatnē vai nelielās grupās, kas saistītas ar radikālo islāmismu.

Somu specdienesta uzmanības centrā ir 370 valsts iedzīvotāji, kuru vidū daudzi piedalījušies bruņotos konfliktos, paziņojuši, ka ir gatava tajos piedalīties vai guvuši teroristiem nepieciešamas zināšanas.

Drošības policija uzslavēja likumus par izlūkošanu, ko nesen pieņēma Somijas parlaments, un atzīmēja, ka tie palīdzēs efektīvāk novērst ārvalstu izlūkdarbību un teroristisku darbību, kas apdraud nacionālo drošību.

Ziņu lente
0