Ukrainas prezidenta kandidāts pārrunājis gāzes tranzītu ar Krievijas premjerministru

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазопровод
Газопровод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koncerns "Gazprom" ir gatavs piegādāt gāzi Ukrainai un pagarināt tranzīta līgumu, kā arī piedalīties gāzes transporta konsorcijā, ja tiks izvirzīts šāds piedāvājums.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Koncerns "Gazprom" ir gatavs pagarināt līgumu par gāzes tranzītu cauri Ukrainai, pamatojoties uz pašreizējo līgumu, kā arī sākt pārrunas par gāzes tiešo piegādi Ukrainai, paziņoja Krievijas holdinga vadītājs Aleksejs Millers, vēsta RIA Novosti.

© Sputnik / Екатерина Штукина / Pāriet pie mediju bankasKrievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva tikšanās ar politiskās padomes "Opozīcijas platforma – par dzīvi" priekšsēdētāju Viktoru Medvedčuku un Ukrainas prezidenta kandidātu Juriju Boiko
Ukrainas prezidenta kandidāts pārrunājis gāzes tranzītu ar Krievijas premjerministru - Sputnik Latvija
Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva tikšanās ar politiskās padomes "Opozīcijas platforma – par dzīvi" priekšsēdētāju Viktoru Medvedčuku un Ukrainas prezidenta kandidātu Juriju Boiko

22. martā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs tikās ar politiskās padomes "Opozīcijas platforma – par dzīvi" priekšsēdētāju Viktoru Medvedčuku, Ukrainas prezidenta kandidātu Juriju Boiko un "Gazprom" vadītāju Alekseju Milleru.

Gāzes tranzīts

Tikšanās laikā Medvedčuks paziņoja, ka Ukraina vēlas saglabāt Krievijas gāzes tranzītu cauri valstij, izveidojot gāzes transporta konsorciju.

"Tā ir mūsu ar Juriju (Boiko – red.) pozīcija un tas ir "Opozīcijas platforma – par dzīvi" viedoklis – vajadzīgs gāzes transporta konsorcijs, lai, no vienas puses ieinteresētu "Gazprom" (..), ieinteresētu patērētājus Eiropā un ieinteresētu Ukrainu, kas veiks tranzītu," – konstatēja Medvedčuks.

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Ukrainas kompānija "Naftogaz": pastāv risks zaudēt visu gāzes tranzītu

"Gazprom" vadītājs A.Millers paziņoja, ka Krievija neiebilstu pret iespēju piedalīties tādā projektā.

"Jums ir zināms, ka mēs vienmēr esam atbalstījuši, esam piekrituši tādam projektam. Ja no Ukrainas puses nāks ierosinājums sākt pārrunas, mēs apspriedīsimies un kļūsim par gāzes transporta konsorcija dalībniekiem Ukrainā," – apliecināja Millers.

Viņš piebilda, ka "Gazprom" ir gatavs turpināt gāzes tranzītu cauri Ukrainas teritorijai uz Eiropas valstīm, pagarinot pašreizējo kontraktu, kura darbības termiņš beidzas 2019. gada 31. decembrī.

Janvārī Briselē notika Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas trīspusējā tikšanās. Tika apspriests gāzes tranzīts pēc 2019. gada, kad beigsies "Gazprom" un Ukrainas "Naftogaz" pašreizējais līgums. Nekādas konkrētas vienošanās netika panāktas, taču EK iesniedza pusēm piedāvājumu līguma jautājumā. Tā nianses netiek atklātas, EK sniedza informāciju tikai par dažiem parametriem: līgums jānoslēdz uz laiku, kas ilgāks par 10 gadiem, apjomiem jābūt pievilcīgiem arī investoriem, kuri tiks pieaicināti Ukrainas GTS modernizācijai.

Maijā plānots turpināt apspriedi par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainai ministru līmenī.

Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Krievija ir gatava turpināt gāzes tranzītu cauri Ukrainai, taču par to jāvienojas saskaņā ar Maskavas noteikumiem, paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Pankins.

Kijeva nevēlas pieņemt Krievijas noteikumus tālākajam gāzes tranzītam, iebilda "Naftogaz" izpilddirektors Jurijs Vitrenko. Viņš skaidroja, ka viens no noteikumiem ir līdzsvara atjaunošana "Naftogaz" un "Gazprom" attiecībās, atceļot Stokholmas šķīrējtiesas lēmumus apelācijas tiesā Zviedrijā vai mierlīguma noslēgšana, kurā "Naftogaz" atteiksies no prasībām pret "Gazprom".

Газ. - Sputnik Latvija
"Numurs neies cauri": Maskava minējusi noteikumus gāzes tranzītam cauri Ukrainai

Vitrenko ziņoja, ka tāpat "Gazprom" pieprasa pārrunas par "Naftogaz" un "Gazprom" pašreizējā līguma pagarināšanu, jo Krievija to uzskata par Eiropas un Ukrainas noteikumiem atbilstošu un tas nesatur nekādas "Gazprom" saistības tranzīta apjoma aspektā.

Vitrenko uzsvēra, ka "Naftogaz" neplāno atteikties no tiesas prasībām un pašreizējā tranzīta līguma pagarināšana nav iespējama.

Ukraina ir nobažījusies par Krievijas gāzes tranzīta pārtraukšanu pēc gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu noslēguma, jo tādā gadījumā valsts budžets zaudēs vērā ņemamus līdzekļus. Jaunais cauruļvads tiek būvēts līdzās pašreizējai "Ziemeļu straumei". Tas ir par diviem tūkstošiem kilometru īsāks nekā GTS cauri Ukrainai, tāpēc gāzes piegādes cena samazināsies.

Iepriekš "Gazprom" vadītājs A.Millers paziņoja, ka pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma tranzīts caur Ukrainu varētu saglabāties 10-15 miljardu kubikmetru apjomā gadā, bet "Naftogaz" vēlas lielāku apjomu, aptuveni 40 miljardus kubikmetru – pretējā gadījumā pustukšās "caurules" uzturēšana ir nerentabla.

Jauns līgums par piegādi

D.Medvedeva un Ukrainas politiķu tikšanās laikā A.Millers norādīja, ka "Gazprom" ir gatavs pārrunām par jaunu līgumu gāzes tiešajai piegādei Ukrainā.

"Šodien būtu pāragri runāt par maksimālo cenu saskaņā ar šo kontraktu, taču, zinot fantastiski, ārkārtīgi augstās cenas gala patērētājiem, kas patlaban noteiktas Ukrainas tirgū, iespējams pilnīgi droši pateikt, ka saskaņā ar jauno līgumu par Krievijas gāzes tiešajām piegādēm Ukrainas tirgū cena gala patērētājam Ukrainā būs aptuveni par ceturto daļu zemāka nekā pašreizējās cenas," – viņš piebilda.

Ukrgazdobiča Ļvovas apgabalā - Sputnik Latvija
Gāzes diēta: ukraiņiem ieteikts patērēt mazāk gāzes

J.Boiko uzsvēra, ka tiešais kontrakts ar "Gazprom" ļaus samazināt komunālo pakalpojumu tarifus Ukrainā.

"Mēs uzskatām, ka tiešie līgumi ar "Gazprom" par gāzes iegādi pie austrumu robežas, nevis gāze no Eiropas, ļaus būtiski samazināt komunālos tarifus mūsu valstī un produkcijas cenas," – Boiko paziņoja pēc tikšanās.

Ukraina pātrauca gāzes iegādes Krievijā 2015. gada novembrī, bet 2016. gadā pirmo reizi izmantoja Krievijas gāzi, gatavojoties apkures sezonai, iesūknējot glabātavās gāzi, ko iegādājās Eiropā pēc reversa noteikumiem. Patlaban lielāko daļu gāzes Kijeva saņem reversā no Slovākijas.

Ziņu lente
0