UNESCO ziņojums: cilvēkiem visā pasaulē vajadzīgs dzeramais ūdens

© pixabay / NadineZaryaКолодец
Колодец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Miljoniem cilvēku Eiropā un miljardiem – visā pasaulē ik dienas dzer piesārņotu ūdeni.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Vairāk nekā diviem miljardiem cilvēku pasaulē nav pieejams ūdens un higiēna, vēsta pārskats par ūdens resursu attīstību pasaulē, ko publicējusi UNESCO un ANO.

Ikgadējais Vispasaules pārskats par ūdens resursu attīstību veltīts dažādiem stratēģisko ūdens krājumu jautājumiem. Tā mērķis – nodrošināt ūdens resursu stabilu izmantošanu. Dokumentā ņemti vērā reģionālie aspekti, situācija "karstajos punktos" un vēsturiskie dati.

Питьевой фонтан - Sputnik Latvija
Ūdens Latvijā ir nāvīgi bīstams un nav cilvēkiem piemērots

Nekaitīgs dzeramais ūdens un sanitārie apstākļi atzīti par cilvēka pamattiesībām, jo šie faktori ir absolūti nepieciešami veselīga dzīves veida nodrošināšanai un tiem ir būtiska nozīme katra cilvēka pašapliecināšanās aspektā. Taču, ja šodien netiks veikti aktīvi pasākumi, 2030. gadā pasaule nespēs garantēt visiem piekļuvi tīram un drošam dzeramajam ūdenim un sanitārajiem apstākļiem.

Dokumenta autori informē, ka patlaban pasaulē trim cilvēkiem no desmit nav pieejams nekaitīgs dzeramais ūdens. Sešiem no desmit nav piejami sanitārie pakalpojumi, kas nodrošinātu viņu drošību. Katram devītajam nav pieejama kanalizācija.

Pasaules veselības organizācijas (PVA) rīcībā esošie dati liecina, ka ik dienas pasaulē piesārņota ūdens izraisītu kuņģa slimību dēļ mirst 14 cilvēki.

Mycobacterium avium-complex granulomatous hepatitis - Sputnik Latvija
Inficētais okeāns: vīrusu armija apdraud planētu

Gandrīz puse сilvēku, kuri dzer ūdеni no neaizsargātiem avotiem, dzīvo Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras. Tikai 24% cilveku šajos rajonos pieejams tīrs dzeramais ūdens, tikai 28% ir sanitārie pamatlīdzekļi, kas netiek izmantoti kopā ar citām mājsaimniecībām. Būtiska starpība ūdens resursu pieejamības aspektā vērojama arī valstu iekšienē, it īpaši starp bagātajiem un nabagajiem iedzīvotāju slāņiem.

Eksperti atzīmēja, ka pasaulē pieaug arī ar ūdens resursiem saistītu konfliktu skaits. Laika posmā no 2000. līdz 2009. gadam ūdens resursu dēļ izcēlušies 94 konflikti, bet laikā no 2010. līdz 2018. gadam – jau 263 konflikti.

Taču problēma ir vērojama ne tikai Āfrikā: miljoniem cilvēku Eiropā ik dienas dzer piesārņotu ūdeni. Aptuveni 57 milj. cilvēku Eiropā un Ziemeļamerikā nav ūdensvada. 21 milj. nav pieejama dzeramā ūdens apgāde, 36 miljoniem – sanitārie līdzekļi.

Водопроводный кран - Sputnik Latvija
Mangāns, dzelzs, nitrāti: kur Latvijā krāna ūdeni labāk nedzert

Vissliktākā situācija ir Centrālās Āzijas lauku rajonos un Kaukāzā, kur 72% cilvēku nav ūdens piegādes. Taču ANO uzsvēra, ka ar šo problēmu saskaras arī Centrālās un Rietumeiropas iedzīvotāji.

Pērn Eiropas komisija informēja, ka ūdens trūkuma dēļ cieš vismaz 11% Eiropas iedzīvotāju. PVO informēja, ka piesārņota ūdens un sliktu sanitāro apstākļu dēļ Vācijā miruši 480 cilvēki, Francijā – 172, Lielbritānijā – 130.

Tīra dzeramā ūdens trūkuma dēļ cilvēki iegādājas pudelēs pildīto ūdeni. EK aplēses liecina, ka tīra ūdens pieejamības uzlabošana ļaus eiropiešiem ietaupīt vairāk nekā 600 milj. eiro gadā, kā arī sasniegt vienu no Parīzes Klimata konvencijas mērķiem un samazināt pudelēs pildītā ūdens patēriņu.

Ziņu lente
0