ASV pārvietos uz Poliju 1500 tanku divīzijas karavīrus

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВ Польше размещен батальон НАТО
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV īsteno jaunu stratēģiju ātrās reaģēšanas spēku pārvietošanai uz Austrumeiropu.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Savienotās Valstis sākušas pirmos treniņus militārā kontingenta pārvietošanai uz Austrumeiropu, lai apgūtu spēku ātru izvēršanu ārkārtas situācijās. 19. martā Vācijā ieradās 350 kareivji no 1. tanku divīzijas. Vēlāk viņi dosies uz Poliju, kur notiks mācības, vēsta Associated Press.

ASV sauszemes spēku Eiropā vadība informēja, ka šonedēļ Vācijā ieradīsies 1500 amerikāņu kareivji, kuri vēlāk dosies uz Poliju. Tur viņi gaidīs tankus un citu smago bruņojumu, kas Polijā tiks nogādāti no materiālo līdzekļu noliktavas punkta Nīderlandē. Plānots, ka amerikāņu kareivji piedalīsies kopīgās mācībās ar Polijas armiju.

Испанский Leopard 2E на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Lavrovs apšaubījis, vai Krievijai ir izdevīgas kaimiņattiecības ar Baltiju

Mācību mērķis – izmēģināt "spēku dinamiska pielietojuma" stratēģiju, kuras pamatā ir iecere ātri reaģēt uz draudiem Eiropā un pārviest cīņasspējīgas vienības.

ASV būtiski paplašinājusi militāro klātbūtni un atbalstu Eiropas valstīm pēc Krimas pussalas atgriešanās Krievijas sastāvā un konflikta sākuma Ukrainas austrumos 2014. gadā. Pēc ASV iniciatīvas ar NATO atbalstu 2014. gada pavasarī tika sākta operācija Atlantic Resolve. Par tās ieganstu kļuva Vašingtonas izteikumi par nepieciešamību demonstrēt uzticību NATO, jo regions esot saskāries ar "jauniem, taču pazīstamiem draudiem". Šajā laikā ASV pārvietojušas uz Eiropu tūkstošiem kara aviācijas un tehnikas vienību: iznīcinātājus, tankus, haubices, bruņutransportierus un citu briņojumu. Līdz ar tehniku Eiropā ieradušies arī vairāki tūkstoši kareivju un virsnieku. ASV norāda, ka visa šī tehnika un karavīri dislocēti Eiropas valstīs pēc rotācijas principa, nepārkāpjot Krievijas un NATO Pamataktu, kurā aizliegta būtisku militāro spēku pastāvīga dislokācija alianses jauno locekļu teritorijā.

Роботизированный комплекс Платформа-М Балтийского флота - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO Baltijā laužas pa logiem un durvīm. Kāda būs Krievijas atbilde?

Taču Krievija uzskata, ka faktiski NATO ir pārkāpusi akta nostādnes – no militārā viedokļa nav nekādas starpības starp spēku nepārtrauktu rotāciju un pastāvīgu dislokāciju.

Maskava jau vairākkārt ir norādījusi, ka nav ieinteresēta palielināt konfrontāciju ar NATO nekur pasaulē, un uzsvērusi, ka Krievija neplāno uzbrukumus jebkādai NATO valstij. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda pārliecību, ka NATO tas ir labi zināms, taču alianse vienkārši izmanto ieganstu, lai dislocētu lielus tehniskos spēkus un bataljonus pie Krievijas robežas.

Krievijas prezidenta preses sekretāts konsatēja, ka ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos pie Krievijas robežām Maskava uzskata par apdraudējumu un vērtē negatīvi.

Ziņu lente
0