Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs atkāpies no posteņa

© REUTERSНурсултан Назарбаев в ходе телеобращения сообщил о своей отставке
Нурсултан Назарбаев в ходе телеобращения сообщил о своей отставке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs republikas telekanālu ēterā parakstīja dekrētu par to, ka viņš atsakās no savām pilnvarām no 20. marta.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kurš vadīja valsti gandrīz 30 gadus, paziņoja, ka pieņēmis lēmumu atteikties no valsts vadītāja pilnvarām, vēsta Sputnik Kazahstāna.

"Esmu pieņēmis lēmumu pārtraukt savas pilnvaras prezidenta statusā," – viņš paziņoja uzrunā iedzīvotājiem republikas telekanālu ēterā.

Pie tam Nazarbajevs turpinās vadīt partiju "Nur Otan" un valsts Drošības padomi.

Kazahstānas prezidenta pienākumus atlikušajā prezidentūras temiņā izpildīs parlamenta Senāta priekšsēdētājs Kasims Žomarts Tokajevs.

"Saskaņā ar likumdošanu, prezidenta pilnvaru pārtraukšanas gadījumā viņa pienākumus izpilda Senāta spīkers. Pēc tam būs prezidenta vēlēšanas," – paskaidroja Nazarbajevs savā uzrunā.

Nursultans Nazarbajevs, kam šogad aprit 79 gadi ir pirmais un vienīgais Kazahstānas prezidents. Kopš 1991. gada viņš vairākkārt izcīnījis uzvaru valsts vadītāja vēlēšanās, pēdējo reizi – 2015. gada aprīlī, kad viņš saņēma 97,75% vēlētāju balstu. Viņa prezidenta pilnvaru tagadējais termiņš beidzas 2020. gada aprīlī.

2007. gadā Kazahstānas parlaments viņam, kā pirmajam prezidentam piešķīra neierobežotas tiesības balotēties augstākā valsts vadītāja postenim.

Ziņu lente
0