Brexit būs "ciets": Brisele atteikusies palīdzēt Mejai

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele gatavojas visiem iespējamiem Lielbritānijas izstāšanās variantiem, taču tagad būtiski pieaugušas "cietā" scenārija izredzes.

RĪGA, 13. marts – Sputnik. Eiropas Savienība ir darījusi visu iespējamo, lai palīdzētu Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai ar mērķi sekmēt Brexit darījuma ratifikāciju, taču "cietās" izstāšanās variants kļūst aizvien ticamāks, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Eiropas Komisijā.

Otrdienas vakarā Lielbritānijas parlamenta deputāti no jauna ar nospiedošu vairākumu noraidīja vienošanos ar ES Brexit jautājumā. Pret dokumentu iebilda 391 politiķis, atbalstīja – 242. Šodien parlaments balsos par izstāšanos no ES 29. martā bez jebkādas vienošanās. Ja parlaments iebildīs arī pret šo variantu, ceturtdien tiks izvērtēta iespēja atlikt Brexit par diviem mēnešiem.

EK pārstāvis pauda nožēlu sakarā ar balsojuma rezultātiem. Viņš paziņoja, ka ES vadība ir darījusi visu iespējamo, lai palīdzētu Mejai ratificēt ar Briseli saskaņoto darījumu.

"Ņemot vērā papildu garantijas, ko ES sniedza decembrī, janvārī un vakar, mēs vairs neko nevaram izdarīt. Ja ir izeja no pašreizējā strupceļa, tā jāmeklē Londonā," – teica EK pārstāvis.  

Viņš piezīmēja, ka tagad būtiski pieaugušas "cietā" Brexit scenārija izredzes.

"Tikai 17 dienas pirms 29. marta – tagadējais rezultāts ir būtiski palielinājis Brexit iespēju bez vienošanās (no-deal Brexit) vai atteikšanos no Brexit (no-Brexit)," – uzsvēra EK pārstāvis.

Viņš piebilda, ka Eiropas Savienība no savas puses turpinās gatavoties "cietajam" Brexit un nodrošinās gatavību "visiem scenārijiem".

Председатель Европарламента Антонио Таяни - Sputnik Latvija
Politika
Eiroparlamenta vadītājs pieļauj Brexit datuma pārcelšanu

Gada sākumā Lielbritānijas parlaments jau noraidīja valdības ierosināto darījumu Brexit jautājumā un pieprasīja ieviest grozījumus sadaļā par Īrijas robežu. Meja saskaņoja grozījumus ar EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru, taču Lielbritānijas ģenerālprokurors Džefrijs Kokss paziņoja, ka no ES saņemtās garantijas ir nepietiekamas.

Pašreizējā vienošanās ar ES paredz "rezerves variantu" Ziemeļīrijas īpašā statusa saglabāšanai. Ja netiks panākta labāka vienošanās, Ziemeļīrija kļūs par īpašo teritoriju gan Apvienotās Karalistes, gan ES muitas teritoriju sastāvā.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības paredzēta 2019. gada 29. martā. Ja netiks panākta ratificēta vienošanās par Brexit noteikumiem, abām pusēm draud negatīvas ekonomiskās sekas.

Ziņu lente
0