Eiroparlaments izskatīs rezolūciju par attiecībām ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Европарламента
Здание Европарламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība vēlētos atgriezties pie labām attiecībām ar Krieviju, taču var nobalsot par jaunām sankcijām pret to.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Plenārsēdes laikā Strasbūrā Eiroparlaments (EP) nobalsos par eirodeputātes no Latvijas Sandras Kalnietes rezolūcijas projektu par ES un Krievijas politiskajām attiecībām, vēsta EP mājaslapa.

Ar grozījumiem papildinātais rezolūcijas teksts tiks apspriests pirmdien, otrdien tiek plānots balsojums.

Посол России в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
Tranzīts, dialogs un ekonomikas izaugsme: Lukjanovs par to, kāpēc nāksies rēķināties ar KF

Rezolūcijā ir piedāvājumi apturēt projektu "Ziemeļu straume 2", paredzēt iespēju paplašināt personificētas sankcijas un KF piekļuves ierobežošanas iespējas finansēm un tehnoloģijām, kā arī vairs neizskatīt Maskavu kā stratēģisko partneri.

Tāpat rezolūcijas projektā ir atrodams formulējums par to, ka "ES jābūt gatavai pieņemt sekojošas sankcijas, tostarp personificētas sankcijas un piekļuves ierobežojumus finansēm un tehnoloģijām, ja Krievija turpinās pārkāpt starptautiskos likumus" un aicinājums Eirokomisijai un Eiropas diplomātijas dienestam izstrādāt likumdošanas piedāvājumus par ES vienotu "Magņitska likumu", kuri ļautu ieviestu vīzas aizliegumus un mērķa sankcijas", piemēram, "īpašuma un īpašumu interešu bloķēšanu ES jurisdikcijas robežās attiecībā pret atsevišķām personām", kā arī sastādīt attiecīgu "sankciju sarakstu".

Tekstā saglabājies arī apgalvojums, ka "Ziemeļu straume 2" pastiprina ES atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, apdraud ES iekšējo tirgu un neatbilst ES enerģētikas politikai vai tās stratēģiskajām interesēm, un tāpēc tas ir jāaptur".

Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gāzes sankcija palīdzēs Krievijai izveidot progresīvāko nozari no nulles

Turklāt, dokumentā tiek minēts piedāvājums pārbaudīt Eiropas kompāniju attiecībā pret KF ieviesto sankciju izpildi un organizēt informācijas apmaiņu par krimināllietām to pārkāpumu gadījumos, kā arī teikts par pret Krieviju vērsto "sankciju vājināšanas draudiem", kamēr tā nenodemonstrēs "skaidras darbības, ne tikai mutiski, ka ciena Eiropas robežas".

"EP uzsver, ka ES nevar paredzēt pakāpenisku atgriešanos pie "ierastās lietu kārtības" līdz brīdim, kamēr Krievija pilnībā neizpildīs Minskas vienošanās un neatjaunos Ukrainas teritoriālo integritāti; šajā sakarā aicina pie kritiskas, visaptverošas ES tās attiecību ar Krieviju pārvērtēšanas," teikts dokumentā.

Tāpat tajā tiek apgalvots, ka "esošajos apstākļos Krievija vairs nevar tikt uzskatīta par "stratēģisko partneri", un tā kā partnerības un sadarbības vienošanās iekļautie principi "vairs netiek ievēroti", vienošanās "ieteicams pārskatīt". Eirodeputātiem piedāvāts piefiksēt aicinājumu ES valstīm to ārpolitikas attiecībā uz Krieviju "turpmākai koordinēšanai un saskaņošanai".

Президент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному собранию - Sputnik Latvija
Putins deva ES iespēju atgriezties pie normālām attiecībām ar Krieviju

Līdzās ar iepriekš minētajam dokumentā tiek atzīmēts, ka ES "joprojām ir atvērta attiecību un dialoga stiprināšanai un vēlētos atgriezties pie sadarbības ar Krieviju, kad Krievijas varasiestādes izpildīs savas juridiskās un starptautiskās saistības", jo "konstruktīvas un paredzamas attiecības būs abu pušu interesēs".

"Esošās ES un Krievijas domstarpības un konfrontācija neatbilst nevienas puses interesēm; sakaru kanāliem jāpaliek atvērtiem, neskatoties uz vilšanās rezultātiem; jauna kontinenta iedalīšana apdraud ES un Krievijas drošību," tostarp teikts projektā.

Ziņu lente
0