Japānā iedzīvotāji sākuši cīnīties ar tūristiem

CC0 / Pixabay / Буддийский храм в японском городе Киото
Буддийский храм в японском городе Киото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsevišķi tempļi un bāri tiek slēgti kruīza kuģu piestāšanas dienās.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Arvien vairāk tūrisma objektu Japānā atsakās pieņemt ārzemju ceļotāju grupas slikto manieru un riebīgas uzvedības dēļ, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Asahi Shimbun.

Государственный флаг Японии - Sputnik Latvija
Japāna ieviesusi nodokli par izbraukšanu no valsts

Piemēram, Nanzoin templis Sasaguri, Fukuokas prefektūrā, kurš ir slavens ar milzu gulošo Budu, izvietojis sludinājumu 12 valodās uz savām sienām un tuvumā esošajā stacijā, kuros Nanzoin tiek raksturots kā svarīga lūgšanu vieta un teikts, ka ārzemju ceļotāji tur nav laipni gaidīti.

Pēc galvenā Nanzoin priestera 65 gadus vecā Kakudžo Hajasi sacītā, problēmas sākās pirms desmit gadiem, kad ikdienu uz templi brauca 20-30 autobusi ar ārzemju "kruīzu" tūristiem.

Viesu pieplūdums asi mainīja Nanzoin atmosfēru. Daži apmeklētāji trokšņoja, šļakstījās ūdenī apkārt strūklakai, kur mācās budismu. Viens tūrists pat uzkāpa uz ēkas jumta tempļa teritorijā.

Lai gan priesteri brīdināja neaudzinātos tūristus, tas īpaši nelīdzēja, un templi sāka pamest japāņu ticīgie. 2016. gada maijā Nanzoin nolēma pārstāt pieņemt ārzemnieku grupas. Tiesa, individuālie ceļotāji joprojām ir gaidīti tempļa sienās.

Četrdesmit piecus gadus vecais Kioto pilsētas bāra īpašnieks pastāstīja, ka arī viņu uztrauc ārzemju tūristi, jo viņi nes mini-veikalos nopirkto ēdienu, izmanto šķīvjus kā pelnu traukus, vai met cigarešu pelnus uz zemes. Beigās japānis sāka teikt ārzemju viesiem, ka viņa bārs ir rezervēts.

"Es vēlos, lai Kioto izbeigtu veikt reklāmas kampaņas ārzemju tūristiem," - pateica viņš.

Jacusiro templis Kumamoto prefektūrā 2017. gada augustā īslaicīgi pārtrauca viesu pieņemšanu kruīza kuģu pienākšanas dienās tuvumā esošajā ostā. Daži tā pastāvīgie apmeklētāji sūdzējušies, ka viņiem "negribas izrādīt cieņu" tik skaļā vietā. Jacusiro pilsētas valde bija apmulsusi sakarā ar tempļa lēmumu un aicināja to atvērt savus vārtus.

Ēzeļis - Sputnik Latvija
Mirror: Santorini salā vēlas pasargāt ēzeļus no resniem tūristiem

Pilsēta strādāja pie kruīza laineru ienākšanas skaita pieauguma, lai atdzīvinātu šeit esošo tirdzniecības ielu. Pašvaldība nolēma uzstādīt brīdinājumus ķīniešu valodā, kuri pieprasa tūristiem ievērot vietējos noteikumus.

Pateicoties šādām darbībām, 2018. gada janvārī templis atkal sāka pieņemt kruīza laineru pasažierus.

Japānas valdība tiecas līdz 2020. gadam palielināt ārzemju tūristu skaitu valstī līdz 40 miljoniem cilvēku. Takao Ikado, Takasaki Pilsētas ekonomikas universitātes tūrisma vadības profesors, paziņoja, ka Japānas centrālajām un vietējām varasiestādēm jāinformē tūristi par sociālajiem noteikumiem, kuri valstī ir jāievēro. Piemēram, par cienīgu uzvedību un klusēšanu noteiktos apstākļos.

Ziņu lente
0