EP komiteja atbalstījusi laika pārejas atcelšanu Eiropas Savienībā no 2021. gada

© pixabay / Free-PhotosЧасы
Часы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstis, kuras vēlēsies atstāt kā pamatlaiku vasaras laiku, pēdējo reizi pagriezīs pulksteņu rādītājus 2021. gada marta beigās, bet, ja izvēlēsies ziemas laiku, tad tā paša gada oktobra beigās.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Eiroparlamenta Transporta un tūrisma komiteja atbalstījusi laika pārejas atcelšanu ES, sākot ar 2021. gadu, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz EP mājaslapu.

Kā vēsta EP mājaslapas paziņojums, Eiropas Savienības valstis patur tiesības pieņemt lēmumu par vasaras vai ziemas laika izvēli.

EP Transporta komiteja piedāvā, lai pēdējā laika pāreja ES valstīm, kuras izvēlējās vasaras laiku, notiktu 2021. gada marta pēdējā svētdienā. Un tām, kuras izvēlēsies ziemas laiku, – 2021. gada oktobra pēdējā svētdienā.

Рижское время на расстоянии вытянутой руки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvija ir gatava dzīvot pēc Maskava laika. Lietuva, Polija un Somija iebilst

Projektu atbalstīja ar 23 balsīm par pret 11, taču sākuma datumu pārcēla no 2019. gada. Tagad jānotiek pārrunām ar Ministru padomi.

Pērnā gada vasarā EK veica Eiropas Savienības iedzīvotāju aptauju. Apmēram 84% eiropiešu izteicās par laika pārejas atcelšanu divas reizes gadā. Aptaujā piedalījās 4,6 miljoni cilvēku.

Septembrī Eiropas Komisija iesniedza attiecīgu piedāvājumu. Valstīm tika piedāvāts izlemt, kādu laiku tās vēlas saglabāt kā pamatlaiku, un sākt konsultācijas ar kaimiņvalstīm.

Baltijas valstis vienojās, ka pēc laika pārejas atcelšanas ES izvēlēsies vienotu laiku, taču tās neprecizēja, kāds tieši būs šis pamatlaiks. Vairums Lietuvas un arī Latvijas iedzīvotāju izteicās par vasaras laiku, saskaņā ar iedzīvotāju aptauju.

Šobrīd ES valstis pagriež pulksteņu rādītājus divas reizes gadā – oktobra pēdējās brīvdienās un marta pēdējās brīvdienās.

Direktīva 2000/84/EK par pāreju uz vasaras laiku tika pieņemta 2001. gadā Eiropas Savienības teritorijā, lai paaugstinātu iekšējā tirgus funkcionēšanu. Šobrīd tās derīguma termiņš pagarināts uz nenoteiktu laiku.

Ziņu lente
0