The Guardian: meža izciršana Baltijas strēlē apdraud visu Eiropu

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasРубка леса
Рубка леса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas valstis gatavojas izmantot atjaunojamos enerģijas avotus un izcērt mežus degvielai.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Polijā uzsāktā meža izciršana apsargājamajā teritorijā Natura 2000 Kaļiņingradas līcī ir ļauna zīme mežiem Eiropā, vēsta The Guardian.

Крыница-Морска, Польша - Sputnik Latvija
Polija plāno būvēt kanālu pāri Baltijas strēlei pretēji EK viedoklim

Kanāla izbūve pāri Baltijas strēlei ir tikai viena epizode situācijā, ko daži zinātnieki uzskata par karu pret dabu. Eksperti uzskata, ka līdz 2030. gadam Eiropa zaudēs aptuveni 125 milj. tonnu meža, bet tādas valstis kā Igaunija, Latvija un Austrija būs ogļskābās gāzes avoti, nevis tās iznīcinātāji. Polija vēl joprojām cer izcirst daļu Belovežas gāršas, apdraudēti ir arī citi pirmatnīgie meži Centrālajā un Austrumeiropā, un tas var ietekmēt siltumnīcas gāzu izmešu apjomu.

"Polijas valdība kārtējo reizi ignorē savus pilsoņus un cenšas iznīcināt neaizvietojamu apsargājamo rajonu. Ņemot vērā draudus bioloģiskajai dažādībai, nelegālo izcirtumu apjomu un autoritārisma izaugsmi, kanāla izbūve pāri Baltijas strēlei nozīmē drūmu nākotni Eiropai," – stāsta Adrians Bebs, starptautiskās organizācijas Friends of the Earth pārstāvis.

Saņemtā informācija liecina, ka Eiropas Komisija aicinājusi Poliju atteikties no kanāla izbūves pāri Baltijas strēlei ekoloģisku apsvērumu dēļ. Polijas Vides ministrija atteikusies to komentēt.

"Izšķirošais faktors mežu izciršanā ir tas, ka ES stimulē koksnes dedzināšanu enerģijas iegušanai. Ļoti svarīgi ir konstatēt, kādus mežus valstī ļauts izcirst, kādus – ne, lai mēs neiznīcinātu mūsu dabas mantojuma atliekas," – uzskata Hanna Moueta, dabas aizsardzības grupas Fern pārstāve.

Vēl viens mežu iznīcināšanas iemesls ir nelikumīgie izcirtumi, it īpaši tādās valstīs kā Rumānija, kur šī iemesla dēļ uz izmiršanas robežas nonākuši pēdējie pirmatnējie meži Eiropā. Rumānijas sabiedriskā organizācija Agent Green apgalvo, ka pagājušajā gadā Rumānijā reāli saražotās koksnes daudzums divkārt pārsniedz oficiālos datus.

Крыница-Морска, Польша - Sputnik Latvija
Krievija atgādināja Polijai, kādas sekas nesīs kanāla izbūve pāri Baltijas strēlei

"Meži mūsu nacionālajos parkos tiek izcirsti. Tā ir dabas katastrofa, kas notiek tieši ES acu priekšā," – uzsvēra Agent Green pārstāvis Andrejs Čurkanu.

Rumānija plāno līdz 2030. gadam palielināt atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu, tādēļ par 55% pieaug bioenerģētikai nepieciešamās koksnes daudzums. Polija plāno izmantot bioenerģētiku, lai nodrošinātu pāreju pie atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanas.

Tā kā 80% mežu platības ES jau ir sliktā konservācijas stāvoklī, Klimata integritātes centrs plāno sākt tiesvedību pret Eiropas Savienību. Struktūra plāno pieprasīt bioenerģijas izsvītrošanu no atjaunojamo enerģijas avotu saraksta.

Ziņu lente
0