Ko uzskatīt par nabagu: Latvijas valsts piederīgie teju palikuši bez dzīvokļa Dublinā

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПожилая женщина показывает состояние своей квартиры
Пожилая женщина показывает состояние своей квартиры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īrijā dzīvojoša Latvijas valsts piederīgā nopirka savai mātei lētu dzīvokli Latvijā un kļuva par nekustamā īpašuma īpašnieci.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Latvijas valsts piederīgo ģimenei izdevies saglabāt sociālo mājokli Dublinā, ko gandrīz zaudējuši, iegādājoties dzīvokli Latvijā par 2 tūkstošiem eiro, vēsta Irish Examiner.

Малыш с чемоданом - Sputnik Latvija
Latviešu ģimene atgriezusies Īrijā: "te ir brīvība un cilvēki laimīgāki"

Miroslava Kuzņecova ieradās Īrijā 2005. gadā, vairākus gadus strādāja par apkopēju, patlaban saņem bezdarbnieka pabalstu. 2013. gadā viņa iesniedza Dublinas pilsētas padomē lūgumu piešķirt sociālo mājokli. Viņas dzīvesbiedrs, Sergejs Kuzņecovs ieradies Īrijā 2011. gadā, viņi precējušies 2016. gadā. Laulātie draugi dzīvo sociālajā dzīvoklī, par kura nomu maksā 500 eiro mēnesī.

Taču 2016. gada oktobrī pilsētas padome saņēma ziņas, ka M.Kuzņecova 2015. gadā nopirkusi dzīvokli Latvijā par 2 tūkst. eiro, kurā dzīvo viņas 65 gadus vecā māte. Tāpēc, kā nekustamā īpašuma īpašniece M.Kuzņecova svītrota no personu saraksta, kam nepieciešams sociālais mājoklis, jo tas tiek piešķirts cilvēkiem, kuri nespēj saviem spēkiem nodrošināt mājokli.

2011. gadā pieņemtie noteikumi paredz, ka pretendenti nevar saņemt sociālo mājokli, ja viņiem ir "alternatīvs mājoklis, kas atbilst viņu vajadzībām, ja viņi tajā dzīvos vai pārdos un naudu izmantos savu ar mājokli saistīto problēmu risināšanai."

2018. gadā pilsētas padome nolēma, ka Kuzņecova, nekustamā īpašuma īpašniece nevarot palikt sarakstā, kurā iekļautajām personām vajadzīgs sociālais mājoklis. Viņi iesniedza padomei dokumentus, kuri pierāda, ka dzīvoklis pārrakstīts uz Miroslavas brāļa vārda un tajā dzīvo viņu māte. Taču padome atbildēja, ka nevar piešķirt sociālo mājokli cilvēkam, kurš var kādam uzdāvināt dzīvokli, nevis dzīvot tajā vai pārdot to,

Северная Ирландия - Sputnik Latvija
Īrijā palielinās latviešu skaits

Kuzņecovi iesūdzēja pilsētas padomi tiesā. Viņi paziņoja, ka, izskatot viņu iesniegumu par tiesībām uz sociālo mājokli, tika ņemti vērā alternatīvi fakti un dzīvokli Latvijā nav iespējams uzskatīt par "alternatīvu mājokli". Padome nav ņēmusi vērā, ka dzīvoklis maksā tikai 2 tūkstošus eiro un atrodas Latvijā, bet ģimene dzīvo Dublinā, un nav paskaidrojusi, kā minētā dzīvokļa pārdošana palīdzētu uzlabot dzīves apstākļus. Kopumā padomes darbības pārkāpušas Īrijas Konstitūciju un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Lieta tika slēgta pēc pušu vienošanās, un Kuzņecovi saglabāja tiesības uz sociālo mājokli.

Ziņu lente
0