DW: Vācijai nepieciešami 260 tūkstoši darba migrantu gadā

© Foto : pixabay / sagoodi2Гастарбайтер, архивное фото
Гастарбайтер, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijai jāpiesaista 7 reizes vairāk darba migrantu, citādi tās ekonomikai draud katastrofa.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Lai tiktu galā ar darbaroku trūkumu demogrāfiskās krišanās dēļ, līdz 2060. gadam Vācijai nepieciešams ik gadu pieņemt 260 tūkstošus darba migrantu, raksta Deutsche Welle.

Ražas novākšana - Sputnik Latvija
Poļi atraduši veidu, kā pārpludināt Latviju ar ukraiņu viesstrādniekiem

Iedzīvotāju novecošanas dēļ darbspējīgu cilvēku skaits Vācijā 2060. gadā var sarukt par 16 miljoniem cilvēku, jeb par trešdaļu. Taču pētījuma autori uzskata, ka dzimstība pieaugs, sievietes strādās arvien vairāk, savukārt pensionēšanās vecums pieaugs līdz 70 gadiem.

Tam būs katastrofālas sekas pasaules ceturtajai lielākajai ekonomikai.

Par glābiņu var kļūt darba migrācija. Pētījuma autori uzskata, ka no citām ES valstīm Vācijā ieradīsies 114 tūkstoši darba migrantu, taču demogrāfiskie faktori un ES valstu ekonomiku satuvināšanās samazinās Vācijas pievilcību ārzemju strādniekiem no Eiropas. Pārējiem 146 tūkstošiem viesstrādnieku gadā būs jāierodas trešajām valstīm.

Saskaņā ar oficiāliem datiem, 2017. gadā Vācijā ieradās vien 38 tūkstoši ārzemju strādnieku. Tāpēc, kā uzskata pētījuma autori, valstij nekavējoties jāmaina imigrācijas likumi, lai piesaistītu kvalificētus darbiniekus, kā arī jāattīsta integrācijas programmas.

Введение безвизового режима Украины с ЕС - Sputnik Latvija
Polijā aug satraukums par ukraiņu viesstrādnieku aizplūšanu uz Vāciju

Saskaņā ar Decoding Global Talent pētījuma datiem, par vispievilcīgākajām pasaules valstīm darba migrantu vidū 2018. gadā kļuva ASV un Vācija. ES sastāvā neesošo valstu vidū ideja pastrādāt Vācijā ir vispopulārākā Krievijas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu iedzīvotāju vidū.

Iespējams, jau nākamā gada sākumā Vācija atvērs plašāku piekļuvi savam darba tirgum ne ES valstu pilsoņiem, pēc kā turp varētu pārcelties 59% ukraiņu, kuri šobrīd strādā Polijā.

Ziņu lente
0