ASV vēstniecība Krievijā kritiski izvērtēja AM brīfingu par raķeti 9M729

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasНачальник РВиА ВС РФ генерал-лейтенант Михаил Матвеевский и фрагмент ракеты 9М729 комплекса "Искандер-М"
Начальник РВиА ВС РФ генерал-лейтенант Михаил Матвеевский и фрагмент ракеты 9М729 комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un virkne NATO dalībvalstu neapmeklēja Krievijas Aizsardzības ministrijas organizēto pasākumu, kurā tika sniegta izsmeļoša informācija par raķeti 9M729 – ASV pieprasa šī bruņojuma likvidāciju, apgalvojot, ka tas pārkāpj līgumu INF.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. ASV vēstniecība Krievijā uzskata, ka valsts Aizsardzības ministrijas brīfings par raķeti 9M729 ir mēģinājums radīt "pārskatāmības ilūziju", aģentūrai RIA Novosti 24. janvārī paziņoja diplomātiskās misijas preses atašejs Andrea Kalane.

"Krievija vakar demonstrēja to, ko viņi dēvē par raķeti 9M729. Šī demonstrācija nekādi nemaina secinājumus par to, ka sistēma pārkāpj līgumu (INF, par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju – red.). ASV un lielākā daļa mūsu sabiedroto NATO nepiedalījās brīfingā, jo mēs redzējām, ka patiesībā tas ir vēl viens mēģinājums maldināt," – apgalvoja vēstniecības preses atašejs.

Pēc Kalanes domām, Maskava brīfingā esot mainījusi dažas vai visas tehniskās detaļas, lai uzturētu "stāstu par to, ka raķete nepārkāpj līgumu".

Демонстрация ракеты 9М729 комплекса Искандер-М для военных атташе - Sputnik Latvija
Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par raķetes 9M729 īpašībām

"Nav nekā tāda, ko Krievija varētu izdarīt, parādīt vai teikt, lai grozītu faktu, ka tā jau ir izmēģinājusi raķeti 9M729 attālumā, ko līgums aizliedz," – piebilda A.Kalane.

Viņa piebilda, ka Vašingtona rakstiski iesniegusi Maskavai prasību "atgriezties pie (līguma – red.) ievērošanas un izglābt INF", kas iespējams, tikai pilnībā iznīcinot raķetes 9M729, kā arī to aprīkojumu un palaišanas iekārtas.

Situācija ap Līgumu INF

Līgums INF, kas tika parakstīts 1987. gadā, aizliedz sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus.

Līdz 1991. gadam vienošanās tika īstenota. Kopš tā laika ASV militārpersonas un vadība jau vairākkārt pārmetušas Krievijai līguma pārkāpšanu.

Политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Politologs par ASV raķešu aizsardzības jauno stratēģiju: Tramps grib noķert divus zaķus

2018. gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona lauzīs INF, jo Maskava nepildot savas saistības. Pie tam ASV nav uzrādījušas nekādus pierādījumus tam, ka Krievija būtu pārkāpusi līgumu.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo deva Maskavai divus mēnešus, lai atgrieztos pie vienošanās noteikumu izpildes. Piemēram, ASV pieprasa, lai Krievija atteiktos no raķetes 9М729 (SSC-8), jo tā, pēc Vašingtonas pārliecības, pārkāpj Līguma INF noteikumus.

Maskava norādīja, ka minētās apsūdzības ir nepamatotas, un uzsvēra, ka raķete  9М729 nav izstrādāta un izmēģināta darbības attālumā, kas pārsniedz līgumā noteiktos ierobežojumus.

23. janvārī Krievijas Aizsardzības ministrija organizēja brīfingu par 9M729 un vēlreiz sniedza visus datus, kuri apliecina – Maskava ievēro starptautiskās vienošanās.

Ziņu lente
0