ASV plāno apturēt dalību līgumā INF no februāra sākuma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona neplāno vienoties ar Maskavu par Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgumu un turpina šantažēt ar stratēģiskā līguma laušanu. To kārtējo reizi apstiprina Valsts departamenta pārstāvja paziņojums.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. ASV apturēs savu Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līgumā (INF) paredzēto saistību izpildi šī gada februārī, ja Krievija nesniegs tā izpildes pierādījumus, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Šādu informāciju sniedza ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma un starptautiskās drošības lietās Andrea Tompsone, kā arī pavēstīja, ka ASV un Krievijas delegācijas tikšanās Ženēvā nav devusi iespēju spert jaunus soļus jautājumā par INF.

"Par lielu vilšanos nekāds izrāviens netika panākts," – viņa apgalvoja un atzīmēja, ka ASV kārtējo reizi sniegušas datus par to, ka Krievijas Federācija it kā nepildot vienošanos.

"Kā jau iepriekš paziņoja valsts sekretārs, mēs apstiprinām datumu. 2. februārī mēs apturēsim savas saistības līdz brīdim, kad KF atgriezīsies pie vienošanās izpildes," – viņa skaidroja.

Tompsone uzsvēra, ka pašreizējā pārrunu posmā runa ir par līguma darbības apturēšanu, nevis atteikšanos no tā.

"Grib dot sev brīvu vaļu"

ASV valsts sekretāta vietnieces paziņojumu komentēja Krievijas politiķi – valsts parlamenta abu palātu pārstāvji.

Piemēram, senators Francis Klincēvičs pastāstīja RIA Novosti, ka Krievija nesniegs ASV jaunus pierādījumus par līguma INF izpildi, jo visi tās rīcībā esošie pierādījumi jau iesniegti Savienotajām Valstīm.

"Izveidojusies tāda situācija, ka mēs vairs paši nesaprotam, ko no mums pieprasa," – paskaidroja Klincēvičs. Vašingtonas apsūdzības viņš nosauca par "atklātu agresiju".

Politiķis piezīmēja, ka situācija ir ļoti nopietna.

"Ja ASV raķetes tiks izvietotas Eiropā pēc valsts izstāšanās no INF, rodas tieši uzbrukuma draudi Krievijai," – ir pārliecināts senators.

Politiķis pauda pārliecību, ka ASV apsūdzības izskanējušas tikai ar mērķi dislocēt Eiropā raķetes, ko līgums aizliedz.

"Domāju, tuvākajā laikā mēs saņemsim pierādījumus, kuri apliecinās: amerikāņi speciāli veikuši šo rupjo operāciju, lai dotu sev vaļu," – viņš norādīja.

Mēģinājumi dēmonizēt Krieviju

Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Krasovs atzīmēja, ka ASV paziņojumus par vienošanās apturēšanu ir jāuztver kā pašreizējās administrācijas PR gājiens.

"Nepamatotie paziņojumi ir vieni no tiem, kuri ļauj, pēc viņu domām, dēmonizēt Krieviju, apsūdzēt to visos nāves grēkos, pie kā mūsu valsts patiesībā nav vainīga," – viņš pauda komentārā RIA Novosti.

Politiķis bilda, ka tas ir arī ASV sankciju politikas turpinājums, kas jau ilgstoši tiek īstenota attiecībās ar Krieviju.

Рабочий визит главы МИД РФ С. Лаврова в Минск - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: NATO spēku paplašināšanās Eiropā – izaicinājums Maskavai un Minskai

Līgumu par vidējā un tuvā darbībās rādiusa raķešu likvidāciju 1987. gadā parakstīja Mihails Gorbačovs un Ronalds Reigans. Dokuments paredzēja likvidēt veselu raķešu bruņojuma klasi – šāviņus ar darbības rādiusu no 500 līdz 1000 un no 1000 līdz 5500 kilometriem.

Līdz 1991. gadam līgums tika izpildīts. Tā ietvaros Padomju Savienība likvidēja 1752 ballistiskās un spārnotās raķetes, ASV – 859 raķetes.

Dokumenta termiņš nav norādīts, taču abas puses var atkāpties no vienošanās, sešus mēnešus pirms lēmuma īstenošanas, uzrādot pārliecinošus pierādījumus par šādu nepieciešamību.

Ziņu lente
0