Politika

Atpakaļceļa nav: kā Brisele reaģēja pēc Terēzas Mejas sakāves

© REUTERS / Simon DawsonBrexit - стоит ли?
Brexit - стоит ли? - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija paskaidroja savu viedokli Brexit jautājumā pēc Lielbritānijas premjeres satriecošās sakāves valsts parlamentā.

RĪGA, 17. janvāris — Sputnik. Eiropas Komisija neplāno apspriest ar Londonu panāktās vienošanās iespējamās izmaiņas, informēja ES pārstāvis Margaritis Shinass.

"Vienošanās projekts par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija izstāsies no ES, netiks pārskatīta," – Shinasa teikto citēja Sputnik Igaunija.

Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Latvija
Latvija un Brexit: viedoklis ir, noteiktības nav

Viņš paziņoja, ka parlaban Brisele vēlētos saņemt no Lielbritānijas valdības informāciju par valsts tālākajiem soļiem.

Pie tam Shinass norādīja, ka Briselē nav saņemti nekādi lūgumi atlikt Brexit.

Politiķis atzīmēja, ka, saņemot tamlīdzīgu līgumu, lēmumu pieņems visas 27 ES valstis. To iespējams atbalstīt tikai vienbalsīgi, uzsvēra EK pārstāvis.

Iepriekš vēstīts, ka 15. janvāra vakarā Lielbritānijas parlaments balsoja par premjeres Terēzas Mejas ierosinājumu pieņemt atrunātos izstāšanās no ES noteikumus. 432 deputāti to noraidīja, bet "šķiršanos" no ES atbalstīja tikai 202 politiķi.

Portāls RIA Novosti atzīmēja, ka patlaban iespējami vairāki scenāriji: izstāšanās no ES bez vienošanās (tā var radīt katastrofu valsts ekonomikā) vai Brexit datuma atlikšana uz vēlāku laiku, ārkārtas vispārējās vēlēšanas vai jauns referendums, kas teorētiski varētu pat atcelt  Brexit.

Eiropas mediji vēstīja, ka Lielbritānijas vēsturē tā ir satriecošākā sakāve, kādu cietis valsts premjerministrs, pēdējo 100 gadu laikā.

Денежные сбережения - Sputnik Latvija
Latvija nonākusi pie bīstamas robežas: eksperti iesaka krāt naudu

Krievijas Nacionālās pētījumu universitātes Ekonomikas augstskolas docents Dmitrijs Oficerovs-Beļskis uzskata, ka Lielbritānijā sācies absolūtas nenoteiktības periods.

Eksperts uzskata, ka ticamākā izeja no strupceļa ir Brexit atlikšana un jaunu pārrunu sākums ar Eiropas Savienību.

"Tās būs visai formālas, fiktīvas pārrunas. Lieta tāda, ka no Eiropas puses nav redzama nekāda vēlme nākt pretī Lielbritānijai, taču Lielbritānijai viņi, protams, ir vajadzīgi," – viņš pastāstīja komentārā radio Sputnik.

Ziņu lente
0