Somus satriekusi migrantu seksuālā vardarbība pret bērniem

© REUTERS / Alexandros AvramidisМигранты пытаются обрушить часть границы во время акции протеста
Мигранты пытаются обрушить часть границы во время акции протеста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijā izraisījies skandāls, kad sabiedrība uzzināja detaļas par seksuāla rakstura noziegumu sēriju, ko pret nepilngadīgiem pastrādājuši migranti.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. Somijas ziemeļos, Oulu pilsētā policija uzsākusi izmeklēšanu sakarā ar jaunu informāciju par četriem seksuāla rakstura noziegumiem pret nepilngadīgiem, vēsta Sputnik Igaunija.

Migranti - Sputnik Latvija
Vācu eksperts par migrantu "ieguldījumu" noziedzībā

Saskaņā ar Yle paziņojumu, par noziegumu upuriem kļuvušas meitenes līdz 15 gadu vecumam.

Sakarā ar aizdomām seksuāla rakstura nozieguma pastrādāšanā, "pamatojoties uz vērā ņemamiem iemesliem", jau ir aizturētas trīs ārzemju izcelsmes personas. Diviem aizdomās turamiem ir ap 20 gadiem, pārējie divi ir jaunāki par 18 gadiem. Visi aizturētie ieradušies Somijā kā bēgļi vai patvēruma meklētāji.

Slēpt informāciju par noziegumiem kļuvis vienkārši neiespējami

Lai gan Somijā ārkārtīgi kūtri publicē informāciju par aizdomās turamo vai noziedznieku tautību, ja runa ir par migrantiem vai bēgļiem, lai nekurinātu vietējo iedzīvotāju daļas jau tā negatīvo attieksmi pret viņiem, šajā gadījumā "īlenu maisā" nevarēja noslēpt.

Kaut arī paši noziegumi tika pastrādāti vēl 2018. gada vasarā, tikai jaunā gada sākumā izmeklēšana sāka uzņemt apgriezienus sakarā ar sociālajos tīklos pausto sašutumu. Policija izmeklē noziegumus pēc pantiem par izvarošanu, bērnu seksuālu ekspluatāciju ar vainu pastiprinošiem apstākļiem un bērnu seksuālo ekspluatāciju.

Bērnus ievilināja lamatās ar sociālo tīklu palīdzību

Полиция Великобритании - Sputnik Latvija
Britu policisti līdz šim nav pievērsuši uzmanību izvarotāju bandām

Vēl agrāk Oulu policija jau bija iesākusi provizorisko izmeklēšanu saistībā ar pieciem aizdomu gadījumiem par seksuāla rakstura noziegumiem attiecībā pret bērniem. Saistībā ar vienu lietu tika aizturēti vienlaikus septiņi cilvēki, kuriem tika izvirzītas aizdomas par vardarbību, nežēlīgu bērna seksuālo ekspluatāciju un izvarošanu.

Daļai aizdomās turamo ir bēgļu statuss, citiem notiek iesnieguma izskatīšana patvēruma piešķiršanai. Tāpat ir arī Somijas pilsoņi. Noziegumi tika pastrādāti privātos dzīvokļos vairāku mēnešu garumā.

Visos gadījumos seksuāla rakstura noziegumu upuriem bija no 10 līdz 15 gadiem. Visas izmeklētās lietas apvieno aizdomās turamo un upuru iepriekšēja sarunāšanās sociālajos tīklos.

Ko par Oulu domā prezidents

Notikumi Oulu lika Somijas varasiestādēm paziņot savu pozīciju saistībā ar valstī notiekošo migrantu masveida vardarbību. Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņoja, ka jaunu aizdomu parādīšanās fakts par seksuāla rakstura noziegumu pastrādāšanu Oulu ir neciešams.

Ситуация с беженцами - Sputnik Latvija
Franči uzskata migrantus par ievērojamu noziedzības avotu

Pats šausmīgākais, pēc prezidenta sacītā, ir tas, ka par notikušā upuriem kļuvuši bērni. Nīniste uzskata, ka neaizskaramības tiesības ir viena no galvenajām Somijas sabiedrības vērtībām, un visiem valsts iedzīvotājiem tās ir jāievēro.

Viņš uzsvēra, ka Somijā ieceļojošajiem ārzemniekiem jābūt sniegtām iespējām būvēt savu dzīvi šeit. "Jārīkojas arvien izlēmīgāk, lai Somija arī nākotnē paliktu taisnīga un droša valsts," - paziņoja Somijas prezidents.

Pēc viņa domām, pat jūtīgi temati ir jāapspriež atklāti un mierīgi, un tajos ir jāpieņem nosvērti lēmumi. "Jāķeras klāt problēmu risināšanai un jāatrisina tās," noslēgumā sacīja Sauli Nīniste.

Ko darīt

Somijas valdības vadītājs paziņoja, ka migrantu pastrādātie noziegumi "negatīvi ietekmēs" pastāvīgās uzturēšanās atļaujas piešķiršanu viņiem, jo "Somijas sistēma nevar aizstāvēt noziedzniekus".

Акция протеста в Берлине - Sputnik Latvija
The Local: vai medijiem jāstāsta par bēgļu noziegumiem

Somijā arvien biežāku migrantu seksuālas vardarbības gadījumu attiecībā pret bērniem ietekmē iekšlietu ministrs Kajs Mukjanens piedāvāja izskatīt iespēju atņemt pilsonību par smagu seksuāla rakstura noziegumu pastrādāšanu. Somijas Imigrācijas dienesta Bēgļu uzņemšanas nodaļā arī uzskata, ka sodu pastiprināšana var novērst noziegumus, kurus pastrādā patvēruma meklētāji un imigranti.

Savukārt Somijas valdība jau nosūtījusi valsts parlamentam likumprojektu par sodu pastiprināšanu par seksuāla rakstura noziegumiem attiecībā pret bērniem.

Ziņu lente
0