Vācijas ĀM: INF līguma saglabāšanas atslēga ir Krievijas rokās

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasУстановка "Калибр" на фрегате "Адмирал Григорович" ВМС России
Установка Калибр на фрегате Адмирал Григорович ВМС России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Berlīnē uzskata, ka līgums jau vairākas desmitgades nodrošina ES valstu drošību.

RĪGA, 7. janvāris – Sputnik. VFR ārlietu ministrs Haiko Māss paziņoja, ka Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidēšanas līguma (INF) saglabāšana ir atkarīga no Krievijas. Par to viņš pastāstīja intervijā izdevumam Welt am Sonntag, vēsta Sputnik Lietuva.

"INF līguma saglabāšanas atslēga ir Maskavas rokās," pateica Māss.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров  - Sputnik Latvija
Intervija
Sergejs Lavrovs: Krievijas un ASV karš kļūtu par katastrofu cilvēcei

Tāpat viņš uzsvēra, ka Berlīne uzskata par ļoti nozīmīgu vienošanos, kura jau vairākas desmitgades nodrošina Eiropas valstu drošību.

Pēc ministra sacītā, Krievijai jānosaka ieroču uzraudzīšanas noteikumi. Tāpat Māss aicināja apspriest līgumu kopā ar Ķīnu un Indiju.

Piektdien NARO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs nosauca iespēju "atgriezties pie INF izpildīšanas" līdz februārim par "Krievijas pēdējo iespēju". Pēc viņa sacītā, ja Krievija neatgriezīsies pie līguma ievērošanas, tad tas vienkārši izjuks.

INF līgums

Decembra sākumā ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicināja Krieviju "atgriezties pie INF ievērošanas" divu mēnešu laikā. Viņš piedraudēja ar Vašingtonas saistību apturēšanu, ja Maskava neizpildīs prasības.

Savukārt bruņojuma un starptautiskās drošības uzraudzības valsts sekretāra vietniece Andrea Tompsone ieteica Maskavai atteikties no raķetes 9M729 (SSC-8) vai modificēt sistēmu, lai tas darbības rādiuss "nepārkāptu INF nolikumu".

Председатель комиссии Совета Федерации РФ по информационной политике Алексей Пушков - Sputnik Latvija
Aleksejs Puškovs: kādas būs galvenās tendences pasaules politikā 2019. gadā

Atbildes kārtā ĀM vadītāja vietniek Sergejs Ribakovs paziņoja, ka Maskava nav ražojuši un nav izmēģinājusi raķetes, kuras atbilst INF ierobežojumiem un kurām ir tajā aizliegtais darbības rādiuss, tostarp tas attiecas arī uz norādīto raķeti.

Maskava vairākkārt uzsvērusi, ka ievēro visas saistības. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Vašingtona izmanto izdomātu ieganstu, nepamatoti apsūdzot Maskavu līguma pārkāpšanā.

Pēc Krievijas līdera domām, ASV izstāšanās no INF var mudināt bruņošanās sacīkšu uzsākšanu un novest pie "visnegatīvākajām sekām".

Ziņu lente
0