Šodien pareizticīgie svin Ziemassvētku vakaru

© Sputnik / Sergey MelkonovРождественский рынок на Домской площади в Риге
Рождественский рынок на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pareizticīgie kristieši vienmēr centušies Ziemassvētku vakaru apvienot ar labdarības un žēlsirdības lietām ar vēlmi īstenot augstos tikumības ideālus savā dzīvē.

RĪGA, 6. janvāris – Sputnik. Pareizticīgo pasaule šodien svin Ziemassvētku vakaru, jeb Kristus Dzimšanas priekšvakaru, šodien ir pēdējā 40 dienu Ziemassvētku gavēņa diena pirms Kristus Dzimšanas svētkiem, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Ziemassvētku vakarā pareizticīgie kristieši atceras evaņģēlisko stāstu par austrumu gudro galva noliekšanu Dieva jaundzimušā Kristus priekšā. Austrumu gudrie atnesa Jaundzimušajam dāvanas: zeltu, vīraku un mirri. Zelts tika nests Kristum kā Valdniekam, vīraks – kā dievam un mirre – kā Cilvēkam uz apbedīšanu.

Новогодние игрушки - Sputnik Latvija
Vācijā ar Ziemassvētku dāvanām neapmierināts zēns izsauca policiju

Kristus Dzimšanas priekšvakara dievkalpojuma pamats ir Vecās Derības pareģojums par Glābēja nākšanu pasaulē. Šāds dievkalpojuma saturs garīgi sagatavo ticīgos priekš tikšanās ar Dieva Jaundzimušo Kristu.

Vecos laikos Ziemassvētku vakarā bija pieņemts gatavot sēklu sulu vai putru, kura vairāku stundu garumā tika vārīta no kviešu vai miežu graudiem, tāpat pievienoja medu un riekstus. Graudi simbolizēja atdzimušo dzīvību, bet medus – gaidāmās dzīves saldumu.

Pareizticīgie kristieši vienmēr centušies Ziemassvētku vakaru apvienot ar labdarības un žēlsirdības lietām ar vēlmi īstenot augstos tikumības ideālus savā ikdienišķajā dzīvē.

Ziņu lente
0