Tēju vai kafiju? Zinātnieki snieguši negaidītu atbildi

© Sputnik / Sergey MelkonovЧай в граненом стакане - неотъемлемый атрибут поездки в Москву на поезде Латвийский экспресс
Чай в граненом стакане - неотъемлемый атрибут поездки в Москву на поезде Латвийский экспресс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Hārvardas zinātnieku domām, par pieradumu pie kofeīna un tā ietekmes spēku uz organismu atbild noteiktas ģenētiskās mutācijas.

RĪGA, 31. decembris — Sputnik. Izdzertās tējas daudzuma ziņā krievi piekāpušies tikai ķīniešiem. ASV, Brazīlijas un Vācijas iedzīvotāji, gluži pretēji, dod priekšroku kafijai, stāsta respondents RIA Novosti Alfija Jeņikejeva. Pētījumu sērija pierāda, ka runa nav tikai par vēsturiskajiem priekšnoteikumiem un mentalitātes atšķirībām – izvēle starp kafiju un tēju ir gēnos.

Kafijas gēni

Par atkarību no kofeīna un tā ietekmes uz organismu atbild noteiktas ģenētiskās variācijas, apgalvo pētnieki no Hārvardas Universitātes (ASV). Kopumā atklātas astoņas variānas. Pirmās divas – mutācijas CYP1A2 un AHR gēnos tika atklātas 2011. gadā, kad 47 tūkstošu cilvēku datu analīze parādīja, ka to nesēji dienā lieto par 40 mikrogramiem kofeīna vairāk nekā citi cilvēki.

Kafijas kultūra - Sputnik Latvija
Tēju, kafiju vai tomēr padejosim

Pēc trim gadiem šī pati zinātnieku grupa atklājusi sešus jaunus gēnus, kuri, iespējams, saistīti ar kofeīna atkarību. Šoreiz pētnieki aptaujāja jau 120 tūkstošus respondentu un pēc tam analizēja viņu DNS. Izrādījās, ka četri jauni "kafijas" gēni bija saistīti ar to, kā organisms sašķeļ kofeīnu un reaģē uz to. Vēl diviem gēniem, kas atrodami kafijas cienītāju DNS, nebija tiešas saites ar uzmundrinošo dzērienu: tie regulēja holesterīna un cukura līmeni asinīs.

Mīlestību pret kafiju arī nosaka mutācijas rūgtās gaumes receptoru gēnos, pārliecināti zinātnieki no Lielbritānijas un Austrālijas zinātnieki, kuri pētīja 438 tūkstošus cilvēku. Starp tiem, kuri izdzer vairāk nekā četras kafijas tases katru dienu, dominē cilvēki ar augstu jutīgumu pret kofeīnu. Turklāt viņi slikti izjūt hinīna un dažu citu rūgtu substanču garšu, nemīl tēju un vidēji dzer mazāk alkohola nekā tie, kuriem nav šādu mutāciju. Cilvēki ar augstu jutīgumu pret hinīnu izvēlas tēju un nemīl kafiju.

Dzimumu jautājums

Kofeīna sašķelšanās ātrums un reakcija uz to var būt atkarīga no cilvēka dzimuma, uzskata zinātnieki no Barselonas Universitātes. Vairākas dienas viņi deva kafiju 688 brīvprātīgajiem: 238 vīriešiem un 450 sievietēm. Kad pēc uzmundrinošā dzēriena bija pagājušas 10, 20 un 30 minūtes, pētnieki mērīja kofeīna līmeni brīvprātīgo organismā. Izrādījās, ka tā darbība bija jūtama jau 10 minūtes pēc kafijas lietošanas, bet vislielāko koncentrāciju tas sasniedza apmēram pēc pusstundas. Turklāt uz vīriešiem kofeīns darbojas ātrāk un sniedza lielāku efektu nekā uz sievietēm.

Чашка эспрессо - Sputnik Latvija
Tēja vai kafija. Pasaules valstu reitings

Ilgstoša kafijas lietošana dažādi ietekmē arī dažādu dzimumu pārstāvju veselību. Saskaņā ar Zviedrijas mediķu pētījumu, trīs kafijas tases dienā var ievērojami samazināt sieviešu krūšu lielumu. Īpaši šim efektam ir pakļautas CYP1A2 gēna mutācijas nesējas, tas ir gēns, kas izraisa kaislību uz uzmundrinošu dzērienu. Pēc zinātnieku domām, krūšu apjoms samazinās tāpēc, ka kofeīns varētu ietekmēt sieviešu dzimumhormonu – estrogēnu – sintēzi.

Savukārt uz vīriešiem trīs kafijas tases dienā, gluži pretēji, iedarbojas labvēlīgi – novērš erektilās disfunkcijas attīstību. Kā noskaidroja pētnieki no Teksasas Universitātes Hjūstonā (ASV), spēcīgā dzimuma pārstāvji, kuri ik dienu patērē 85-303 mikrogramus kofeīna (ekvivalenti trim kafijas tasēm), par aptuveni 40% retās sūdzas par problēmām ar potenci, salīdzinot ar tiem, kuri kafiju nedzer. Vienīgā vīriešu grupa, kuru organismu kofeīns ietekmē nelabvēlīgi, ir diabētiķi.

Tēja pret visām slimībām

Toties tēja vienādi darbojas uz visiem cilvēkiem neatkarīgi no dzimuma. Turklāt pētījumu, kas pierāda tās labvēlīgo ietekmi uz organismu, ir krietni vairāk nekā analoģisku kafijai veltītu darbu skaits.

Вывеска кафе Старбакс. - Sputnik Latvija
Amerikāņi grasās pārsteigt itāļus ar savu kafiju

It īpaši zināms, ka zaļā tēja ir atzīta par efektīvu vēža profilakses līdzekli. Pēc amerikāņu onkologu datiem, zaļās tējas ekstrakts - E polifenons kavē ļaundabīgu audzēju attīstību, viena karstā dzēriena tase dienā pazemina glaukomas attīstības risku (tas ir viens no galvenajiem redzes zuduma iemesliem). Zinātnieki skaidro, ka tajā ir flavorīdi, kas paplašina asinsvadus, kas nodrošina acis ar skābekli un barības vielām.

Turklāt saskaņā ar Austrālijas zinātnieku secinājumiem, viena tējas (melnās vai zaļās) tase dienā samazina išēmiskās sirds slimības, insulta un perifēro artēriju slimību risku. Bet melna tēja palīdz samazināt svaru un uzlabot mikrofloras darbu, jo tās aktīvās vielas stimulē dažu labdabīgu baktēriju attīstību un apspiež mikrobus, kas dzīvo korpulentu cilvēku un dzīvnieku zarnās. Taču, lai tēja patiešām palīdzētu, labāk atteikties no smēķēšanas un alkoholiskajiem dzērieniem, brīdina zinātnieki. Kaitīgie ieradumi nivelē šī dzēriena priekšrocības.

Ziņu lente
0