Zinātnieki atraduši pārēšanās iemeslu

© pixabayДевушка измеряет талию
Девушка измеряет талию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti veica eksperimentu: 12 brīvprātīgie tika sadalīti divās grupās – vieni saņēma saldo piena kokteili, otri – bezgaršīgu maisījumu.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Vācu zinātnieki no Maksa Plankas Vielmaiņas pētījumu institūta paskaidrojuši pārēšanās iemeslu, vēsta RIA Novosti.

Pētījuma rezultāti publicēti portālā EurekAlert.

Speciālisti veica eksperimentu: 12 brīvprātīgie tika sadalīti divās grupās – vieni saņēma saldo piena kokteili, otri – bezgaršīgu maisījumu. Pēc tam visi dalībnieki izgāja magnētiskās rezonanses un pozitronu emisijas tomogrāfiju.

Производство газированных напитков - Sputnik Latvija
Zinātnieki noskaidrojuši, ka gāzētas limonādes ir nierēm bīstamas

Eksperti pamanīja, ka pirmā grupa dzērusi dzērienu ar prieku, taču nav sajutusi sātu, bet otrai grupai pietika ar pāris glāzēm.

Saskaņā ar zinātnieku datiem, dofamīna (hormons, kurš izraisa apmierinājuma izjūtu) izdalīšanās notiek divas reizes – ēdiena sakošļāšanas laikā un nonākot kuņģī. Pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka dalībniekiem, kuri dzēra saldo kokteili, pirmā elementa izdalīšanās apspieda sekojošo, kas arī veda pie intervāla palielināšanās starp abām fāzēm – un tas savukārt neitralizēja mēra izjūtu.

Eksperti secināja, ka pakāpeniska hormona izdalīšana var izraisīt pārēšanos un aptaukošanos. Zinātnieki iesaka ierobežot garšīga, taču uzturvielām ne īpaši bagāta uztura porcijas.

Ziņu lente
0