Zinātnieki noskaidrojuši, ka gāzētas limonādes ir nierēm bīstamas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasПроизводство газированных напитков
Производство газированных напитков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cukurs un saldie dzērieni, kuri guvuši plašu popularitāti visā pasaulē pēdējo divu desmitgažu laikā, izprovocējuši pasaules iedzīvotāju metabolisma pasliktināšanos.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Saldu gāzēto dzērienu lietošana lielā daudzumā spēj novest ne vien pie aptaukošanās, bet arī ievērojami paaugstina nieru saslimšanas risku, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu žurnālā Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

"Mēs gandrīz neko nezinām par to, kā dažādi bezalkoholiskie dzērieni, kuri šobrīd ir pieejami tirdzniecībā, ietekmē cilvēku veselību. Piemēram, mums gandrīz nebija datu par to, kādi to veidi visstiprāk veicina nieru slimību attīstību. Šo caurumu esam aizpildījuši," - paziņoja Keisija Rebholca (Casey Rebholz) no Džona Gopkinsa Universitātes Baltimorā (ASV).

Saskaņā ar PVO esošajiem datiem, šodien pasaulē vērojama globāla aptaukošanās epidēmija. Katrs trešais zemeslodes iedzīvotājs cieš no liekajiem kilogramiem, un vēl apmēram 15% - no smagām aptaukošanās formām. Apmēram 47% slimību, piemēram, ateroskleroze, insults, infarkts, diabēts un vēzis, ir saistīti ar šāda veida metabolisma traucējumiem.

Pēc daudzu mediķu un zinātnieku domām, uz šīs epidēmijas "izplatītāja" galveno lomu pretendē cukurs un saldie dzērieni, kuri guvuši plašu popularitāti visā pasaulē pēdējo divu desmitgažu laikā.

To izplatīšanās sekas redzamas jau šodien. Pirms diviem gadiem ASV pētnieki noskaidroja, ka pārmērīga saldu gāzēto dzērienu lietošana ik gadu noved pie apmēram 184 tūkstošu cilvēku nāves. Lielākā daļa no šīm nāvēm notiek Latīņamerikas valstīs un arī ASV.

Čipsi - Sputnik Latvija
Neveselīga pārtika kaitē organismam ne mazāk kā otrā tipa diabēts

Rebholca un viņas kolēģi atklājuši vēl vienu no negatīvām pārmērīgas gāzēto dzērienu lietošanas sekām, vērojot apmēram trīs tūkstošu afroamerikāņu dzīvi pēdējo 15 gadu garumā. Pa šo laiku apmēram 6% no viņiem kļuva par hroniskas nieru slimības upuriem, kas ļāva zinātniekiem izsekot to, kādi riska faktori visvairāk ietekmējuši tās attīstību.

Izrādījās, ka gāzētie dzērieni un citi saldi dzērieni bijuši vieni no galvenajiem līderiem šajā antireitingā. Eksperimenta dalībnieki, kuri lietojuši neierasti daudz šāda veida produktus, vidēji par 61% biežāk kļuva par nieru mazspējas un nieru hroniskās slimības upuriem, nekā afroamerikāņi, kuri tos gandrīz nav dzēruši.

Tas viss, pēc zinātnieku domām, kārtējo reizi liecina par to, ka saldināto dzērienu apgrozījums ir jāierobežo ar likumu vai arī vismaz jāievieš nodokļi, kuri paaugstinātu to vērtību. Tas ļaus ne vien palēnināt aptaukošanās epidēmijas izplatīšanos, bet arī samazinās cilvēku skaitu ar nieru problēmām, noslēdz Rebholca un viņas kolēģi.

Ziņu lente
0