ASV izved karaspēkus no Sīrijas: kur tagad jāgaida nelūgtie viesi

CC BY 2.0 / Expert Infantry / Солдат армии США
Солдат армии США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Negaidītais Trampa lēmums par amerikāņu karaspēku izvešanu no Sīrijas varētu būt saistīts ar Vašingtonas vēlmi palielināt militāro klātbūtni kādā citā reģionā.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Prezidents Donalds Tramps izdevis rīkojumu par Amerikas karaspēku kontingenta izvešanu no Sīrijas Arābu Republikas. Par to vakar paziņoja žurnālistiem Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa. Pēc viņas sacītā, šāds solis nozīmē pāreju pie jaunas kampaņas fāzes.

Situācija Sīrijā - Sputnik Latvija
Sīrijas ĀM: starptautiskās koalīcijas darbības Rakā ir genocīds

"Mēs turpināsim strādāt kopā, lai atņemtu radikāliem islāma teroristiem teritorijas, finansējumu, atbalstu un jebkādus iekļūšanas veidus caur mūsu robežām," - citē Sandersas vārdus RIA Novosti.

Taču viņa neizslēdz, ka Vašingtona varētu atgriezt karaspēkus Sīrijā, ja radīsies nepieciešamība "aizsargāt Amerikas intereses".

Aģentūra Reuters savukārt ar atsauci uz saviem informācijas avotiem precizēja, ka ASV karavīru izvešana no Sīrijas aizņems pēc laika no sešdesmit līdz simts dienām.

Par lēmumu izvest karaspēkus no SĀR Donalds Tramps paziņoja savā video uzrunā Twitter mikroblogā 19. decembrī.

"Mēs uzvarējām ISIS. Mēs esam viņus uzveikuši, ļoti stipri uzveikuši, atguvām teritoriju, un pienācis laiks mūsu karaspēkiem atgriezties mājās," paziņoja Baltā nama saimnieks.

Kur taisās nelūgtie viesi

Pēc Krievijas Federācijas Padomes komitejas locekļa Franca Klinceviča domām, par pilnu amerikāņu aiziešanu no Sīrijas pagaidām ir pāragri runāt. Senators uzskata, ka Pentagons varētu atstāt Arābu Republikā "specdienesta vienību un savu aviācijas pārstāvniecību".

Runājot par to, kādā reģionā tagad varētu gaidīt amerikāņu militārās klātbūtnes pieaugumu, Klincevičs norāda, ka, visticamāk, Afganistānā.

"Ņemot vērā to, ka viņi ar aviācijas palīdzību pārveduši ievērojamu kaujinieku skaitu uz Afganistānu, par viņu turpmāko mērķi kļūs tieši šī valsts, kā arī iespēja no Afganistānas teritorijas ietekmēt Vidusāziju,"- citē senatora vārdus RIA Novosti.

Vašingtonas negaidīto lēmumu komentēja Krievijas ĀM. Pēc ārpolitikas iestādes oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas sacītā, ja amerikāņi aizies no Sīrijas, tad terorisma izbeigšana šajā valstī kļūs iespējama tuvākā pusgada laikā. Par to viņa paziņoja Pirmajā kanālā raidījumā "Boļšaja igra". Taču Zaharova norādīja, ja Vašingtona patiešām aizvāks savu militāro kontingentu no SĀR, tad "tā ir patiesa, reāla perspektīva politiskai noregulēšanai".

Ziņu lente
0