Krievijas Pareizticīgā baznīca: "Apvienošanās sinode" Kijevā – "bandītu bars"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankas"Объединительный собор" на Украине
Объединительный собор на Украине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavas patriarha Kirilla preses sekretārs Aleksandrs Volkovs kritiski izvērtēja "Apvienošanās sinodi" Kijevā un nodēvēja to par "bandītu baru" ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko priekšgalā.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Sestdien, 15. decembrī Kijevā aizritēja "Apvienošanās sinode", kuras gaitā valsts prezidents Petro Porošenko paziņoja par "Ukrainas autokefālās baznīcas" dibināšanu, vēsta RIA Novosti.

Par "jaunās baznīcas" vadītāju ievēlēts baznīcas nekanoniskās struktūras "mitropolīts" Epifānijs Dumenko.

Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs uzaicināja Ukrainas "jaunās baznīcas" ievēlēto līderi apmeklēt Stambulu 6. janvārī, Zvaigznes dienā, kur viņam tiks pasniegs tomoss par autokefāliju.

Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Ukrainas parlamenta deputāts pastāstījis, kā ES "piekrāpis" valsti

Novembra sākumā P.Porošenko un Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs parakstīja sadarbības līgumu. Šī vienošanās it kā noslēdz procesu, kurā Ukrainai tiek piešķirta autokefālija – neatkarīgas baznīcas statuss.

Maskavas patriarha Kirilla preses sekretārs Aleksandrs Volkovs kritiski izvērtēja "Apvienošanās sinodi" Kijevā un nodēvēja to par "bandītu baru" ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko priekšgalā.

Volkovs uzsvēra: "Nekādi mēģinājumi tuvināt visu notiekošo kanoniskajām baznīcas normām un vilkt kaut kādas saiknes ar pasaules pareizticību nav izdevušās." Maskavas patriarha preses sekretārs norādīja, ka šķelšanās jaunā līdera Epifānija ievēlēšana neko nemainīs un nedos "jaunajai baznīcai" saikni ar pasaules pareizticību.

"Pats būdams šķeltnieks, Epifānijs nesaņems nekādus sakarus ar pasaules pareizticību, un visi šie cilvēki ir pilnībā nogriezuši sev iespēju pie tās atgriezties," – paziņoja garīdznieks.

Viņš piebilda, ka ticīgie Ukrainā, kuri dažādu iemeslu dēļ iekļāvušies neatzītajās baznīcas struktūrās, tagad ir vēl vairāk atkarīgi no šķelšanās līderiem.

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasProtesta akcija pret "Apvienošanās sinodes" Ukrainā
Krievijas Pareizticīgā baznīca: Apvienošanās sinode Kijevā – bandītu bars - Sputnik Latvija
Protesta akcija pret "Apvienošanās sinodes" Ukrainā

Kanoniskā Ukrainas pareizticīgā baznīca (MP UPB) ir pašpārvaldes baznīca Maskavas patriarhāta sastāvā. Ukrainā darbojas arī pasaules pareizticībā neatzītās baznīcas struktūras "Kijevas patriarhāts" (KP UPB) un "Ukrainas autokefālā pareizticīgā baznīca" (UAPB).

P.Porošenko cenšas panākt nekanonisko reliģisko struktūru atzīšanu un vienotas vietējās autokefālās baznīcas dibināšanu.

Iepriekš Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs, paziņojot par savu nodomu piešķirt autokefāliju Ukrainai, sāka atklātu konfrontāciju ar Krievijas pareizticīgo baznīcu, kura 15. oktobrī informēja par pilnīgu "diplomātisko attiecību pārtraukšanu" ar Konstantinopoles patriarhātu.

Ziņu lente
0