Kijevā atzīst: ES nevēlas ielaist Ukrainu savā tirgū

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOФлаги Украины и ЕС
Флаги Украины и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas ārlietu ministra padomnieks uzskata, ka Eiropas Savienība cenšas atlikt vienošanos par rūpnieciskās produkcijas atbilstību.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Eiropas Savienība vēl joprojām nesaskata iespējas Ukrainas integrācijai savā iekšējā tirgū, izdevumā "Zerkalo nedeļi" paziņoja Ukrainas ārlietu ministra padomnieks Tarass Kačka, vēsta RIA Novosti.

"Vienīgais izņēmums pašreiz apspriežamajos jautājumos – enerģētika – tikai apstiprina vispārējo noteikumu: Ukraina nevar uzspiest ES Asociācijas līguma integrācijas loģiku," – savā rakstā uzsvēra politiķis.

Pēc viņa domām, problēmas būtību vislabāk atspoguļo Vienošanās par rūpnieciskās produkcijas atbilstību (ACAA).

Kijeva pastāvīgi apgalvo, ka jaunie normatīvie akti atbilst ES likumiem tehniskā noregulējuma sfērā.

Taču Eiropas Savienība atliek vienošanās parakstīšanu, apgalvo T.Kačka.

Piemēram, puses vienojās 2019. gada pirmajā ceturksnī "izvērtēt iespējas, lai sāktu Ukrainas kvalitātes infrastruktūras vērtējumu no ES puses".

Монумент Независимости в Киеве и флаг Украины - Sputnik Latvija
Ukrainas parlamenta deputāts pastāstījis, kā ES "piekrāpis" valsti

"Tas ir, pat ne sākt pašu vērtējumu, kas ļautu formāli veikt pārrunas, bet gan tikai apspriest tā iespējas. Tātad vienošanās, kas tik ļoti nepieciešama Ukrainas rūpnieciskajai integrācijai ar ES ekonomiku, no jauna tiek atlikta," – secināja politiķis.

2014. gada jūnijā Ukraina parakstīja vienošanos par asociāciju un brīvās tirdzniecības zonu ar Eiropas Savienību. Šajā laikā daļēji sāka darboties līgumu politiskais elements. No 2016. gada spēkā stājās gandrīz visi nolikumi, kuri skar brīvās tirdzniecības zonas izveidi.

Taču Pasaules bankas analītiķi secināja, ka Ukrainai nav izdevies izmantot līguma dāvātās priekšrocības, neskatoties uz valsts stratēģiski svarīgo ģeogrāfisko stāvokli, lielākajām auglīgo zemju platībām Eiropā, kā arī iedzīvotāju augsto izglītības līmeni.

Ziņu lente
0