NATO kontingents sācis militārās mācības Kosovā

© AFP 2023 / STRСолдаты НАТО во время миротворческой миссии в Косово
Солдаты НАТО во время миротворческой миссии в Косово - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācības notiek vienlaikus ar pašpasludinātās republikas parlamenta lēmumu par viegli bruņoto Kosovas Drošības spēku pārveidi par pilnvērtīgu armiju.

RĪGA, 15. decembrisSputnik. NATO starptautiskais kontingents KFOE sācis militārās mācības uz Kosovas un Metohijas galvenajiem ceļiem ar mērķi palielināt gatavību, paziņoja misijas vadība.

Mācības notiek vienlaikus ar pašpasludinātās republikas parlamenta lēmumu par viegli bruņoto Kosovas Drošības spēku pārveidi par pilnvērtīgu armiju, vēsta RIA Novosti. Video ierakstā, kas publicēts KFOR oficiālajā lapā Facebook, redzams, kā pa Kosovas ceļiem pārvietojas liela bruņutransportieru, apvidus automašīnu un kravas automašīnu kolonna.

"KFOR vienības veic mācības uz Kosovas galvenajiem ceļiem. Karavīri uzlabo iemaņas, lai būtu gatavi ātrai spēku izvēršanai un jebkura drošības apdraudējuma novēršanai Kosovā," – teikts misijas paziņojumā.

"KFOR ir gatava pildīt savu mandātu saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju Nr. 1244 par situācijas noregulēšanu Kosovā un metohijā," – atzīmēja kontingenta vadība.

Misija KFOR

1999.gadā konfrontācija starp albāņu separātistiem no Kosovas Atbrīvošanas armijas un Serbijas armiju un policiju noveda pie Dienvidslāvijas (tolaik to veidoja Serbija un Melnkalne) apšaudes, par ko lēmumu pieņēma NATO spēki.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Latvija sola Kosovai atbalstu, savukārt Serbija mobilizē armiju kaujas gatavībai

NATO aviācijas uzlidojumi turpinājās no 1999. gada 24. marta līdz 10. jūnijam. To upuru precīzs skaits nav zināms. Serbijas valdība vērtēja, ka uzlidojumos gājuši bojā aptuveni 2,5 tūkstoši cilvēku, tostarp – 89 bērni. Ievainojumus guvuši 12,5 tūkstoši cilvēku. Dažādi dati liecina, ka nodarīts kaitējums par summu 30-100 miljardu dolāru vērtībā.

Militārā operācija notika bez ANO Drošības padomes apstiprinājuma. Tās pamatā bija rietumvalstu apgalvojumi par to, ka Dienvidslāvijas valdība organizējusi etnisko tīrīšanu Kosovas autonomijā un izprovocējusi tajā humanitāro katastrofu.

Ziemeļatlantijas alianses spēki tika dislocēti autonomajā apgabalā 1999. gada 12. jūnijā, kad no Kosovas un Metohijas tika izvesti serbu bruņotie spēki un policija.

Президент республики Сербии Александр Вучич - Sputnik Latvija
Politika
Vučičs paskaidroja, kāpēc Serbija neatzina Krimu par Krievijas teritoriju

Starptautiskās misijas KFOR vietnē ziņots, ka patlaban tajā piedalās 28 valstu pārstāvji, kuru vidū ir arī valstis, kas nav iestājušās NATO. Precīza informācija par grupējumā iesaistīto kareivju skaitu nav sniegta, publicēti dati par aptuveni 4 tūkstošiem kareivju. Netālu no Uroševacas pilsētas izvietotā Bondstīla nometne, ko vada ASV, ir viena no lielākajām amerikāņu armijas bāzēm Eiropā.

2008. gada februārī Kosovas albāņu struktūras Prištinā vienpusējā kārtībā pasludināja neatkarību no Serbijas. Pašpasludināto republiku neatzīst Serbija, Krievija, Ķīna, Izraēla, Irāna, Spānija, Grieķija un vairākas citas valstis.

Ziņu lente
0