Krievijas admirāļi: ASV aviācijas bāzeskuģi nevarēs ienākt Baltijas jūrā

© ВМС США / Pāriet pie mediju bankasУдарная группа ВМС США во главе с авианосцем Harry Truman покинула порт Норфолк
Ударная группа ВМС США во главе с авианосцем Harry Truman покинула порт Норфолк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aviācijas bāzeskuģu izmantošana Baltijas jūrā ir diezgan apgrūtinoša saistībā ar to, ka tur nepietiek vietas to iziešanai un izvēršanai.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Krievijas admirāļi komentēja uzskatu, ka ASV varētu iegūt piekļuvi stratēģiski svarīgiem Krievijas rajoniem ar aviācijas bāzeskuģu palīdzību, raksta RIA Novosti.

Šonedēļ nesen atjaunotās ASV Otrās flotes viceadmirālis Endrjū Luiss sarunā ar izdevumu Business Insider paziņoja par īpaši svarīgu Krievijas karaspēku taktiku, saskaņā ar kuru Krievija pastāvīgi paplašina ārvalstu karaspēku piekļuves bloķēšanas sistēmu stratēģiski svarīgiem rajoniem, tostarp – Krimai un Kaļiņingradai. Luiss paziņoja, ka ASV piekļuves bloķēšanas apstākļos varētu rīkoties ar aviācijas bāzeskuģu un sauszemes spēku palīdzību.

155-мм гаубица M777 - Sputnik Latvija
Un cik jūsu kabatā samaksāts par haubici: baisais Latvijas militārais noslēpums

Bijušais Melnās jūras flotes komandieris (1998.-2002. gads), admirālis Vladimirs Komojedovs un bijušais Baltijas jūras flotes komandieris (2001.-2006. gads), admirālis Vladimirs Valujevs atgādināja, ka ASV aviācijas bāzeskuģu izmantošana Melnajā jūrā nav iespējama, saskaņā ar konvenciju par šaurumu statusu, savukārt Baltijas jūrā – apgrūtinoša saistībā ar to, ka tur trūkst vietas to iziešanai un izvēršanai.

"ASV ir 11 aviācijas bāzeskuģu, tie visi ir kodola kuģi, uz katra ir ap 90 lidmašīnām, tie ir ātrgaitas kuģi, un amerikāņi var izvietot tos visur, kur vien uzskatīs par vajadzīgu. Taču viņi ne visur varēs iziet cauri, piemēram, Baltijas jūrā aviācijas bāzeskuģa kuģošana ir apgrūtinoša. Melnajā jūrā caur Bosfora un Dardaneļu šaurumu viņi vispār nevar nokļūt, jo to kuģošana ir aizliegta saskaņā ar Montrē konvenciju par šaurumu statusu," pateica Komojedovs.

Valujevs pauda solidaritāti Komojedovam, uzsverot, ka vēl nav bijuši tādi gadījumi, kad ASV aviācijas bāzeskuģi ienāktu Melnajā jūrā un Baltijas jūrā savu uzdevumu risināšanai.

Russkije vitjazi parādīja augstākās pilotāžas elementus video no pilota kabīnes  - Sputnik Latvija
Video
"Russkije vitjazi" parādīja augstākās pilotāžas elementus video no pilota kabīnes

Saskaņā ar Montrē konvenciju (1936. gads), aviācijas bāzeskuģi nevar iet cauri Melnās jūras šaurumiem, izņemot gadījumus, kad Turcija ir bruņota konflikta puse vai saskata tiešus militāros draudus tai.

Šī gada vasarā amerikāņu izdevums National Interest norādīja, ka amerikāņu "Nimics" un "Ford" klases aviācijas bāzeskuģi ir pārāk lieli uzdevumu veikšanai Baltijas jūrā un, konflikta gadījumā, kļūs par vieglu mērķi Krievijas "Oniks" raķetēm. Militārais eksperts Viktors Murahovskis uzsvēra, ka ASV diez vai iesaistīs savus aviācijas bāzeskuģus militārās agresijas gadījumā pret Krieviju Kaļiņingradas apgabalā, jo anklāvā izvērsts Krievijas Bruņoto spēku grupējums garantē to iznīcināšanu.

Ziņu lente
0