Eirodeputāte no Latvijas: 44 miljardi ir pārāk maz par Lielbritānijas izstāšanos no ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas izstāšanās no ES – tā ir "traģēdija", paziņoja eirodeputāte no Latvijas Inese Vaidere, turklāt Londona nesamaksās tik daudz naudas, cik to vēlētos atsevišķi ES locekļi.

RĪGA, 26. novembris – Sputnik. Lielbritānija samaksās pārāk maz, kad izstāsies no ES, vien iestāžu pārnešana no Apvienotās Karalistes uz Eiropu ES izmaksās milzīgu summu, paziņoja LTV ēterā Inese Vaidere, eirodeputāte no Latvijas.

ES dalībvalstu karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Londona, good bye: ES valstis atbalstījušas Brexit vienošanos

Lielbritānijas izstāšanos no ES viņa nosauca par "traģēdiju", ar kuru vairs neko nevar padarīt. Taču nedrīkst laist pašplūsmā izstāšanās procesu, neskatoties uz sarežģītajām Brexit nosacījumu pārrunām. Londonai ir jāizpilda savas starptautiskās saistības, uzsvēra Vaidere.

Vaidere norādīja, ka nevar pateikt Londonai "ejiet kā vēlaties", jo Lielbritānijai ir savas starptautiskās vienošanās, vienlaikus skaidrojot, ka runa ir par apmēram 44 miljardiem, kurus "viņiem nāksies samaksāt".

Pēc eirodeputātes sacītā, Lielbritānijas varasiestādes solīja, ka tos samaksāšot, jo tik un tā jau ir saņēmušas daudz labumu – gan no brīvas preču aprites tirgū, gan no brīva darba tirgus. Šis "rēķins par šķiršanos", pēc politiķes uzskatiem, ir pārāk mazs viņiem.

Pēc viņas sacītā, iestāžu pārnešana vien no Lielbritānijas uz ES izmaksās milzīgas naudas summas.

Vaidere paskaidroja, ka ES ar to nerēķinājās – cilvēki tur veidoja ģimenes, iegādājās dzīvesvietu – un tagad par to visu ir jāmaksā. Briti par to maksāt nevēlas, ES arī, jo tā, pēc politiķes sacītā, "nav mūsu vaina".

Eirodeputāte pastāstīja, ka vēl nav līdz galam skaidrs, kā attīstīsies Brexit situācija pēc tam, kad tika apstiprināts nosacījumu līguma projekts.

Lielbritānijas un ES karogi Bigbena fonā - Sputnik Latvija
"Nevaram atslābt, ja nu kaut kas noiet greizi": Latvija izstrādājusi Brexit pozīciju

Eiropas Savienības 27 atlikušo valstu līderu samits 25. novembra ārkārtas sēdē atbalstīja līguma projektu par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem no ES, kā arī politisko deklarāciju par nākotnes attiecībām ar valsti.

Savukārt Lielbritānijas Ministru Kabinets  jau oktobra vidū apstiprināja gala vienošanās projektu ar Eiropas Savienību, taču šis dokuments neapmierināja nedz Brexit pretiniekus, nedz tā atbalstītājus. Pirms parakstīšanas vienošanās ir jāizskata britu parlamentam, taču opozīcijas partijas jau ir paziņojušas, ka neatbalstīs dokumenta projektu. Dokumenta galīgā izskatīšana notiks decembrī.

Lielbritānijai ir jāizstājas no Eiropas Savienības 2019. gada marta beigās, pat ja parlaments neapstiprinās premjeres piedāvāto dokumentu.

Ziņu lente
0