Eiropas vienotā armija: Vašingtona un NATO pauž savu viedokli

© Sputnik / Sergey MelkonovВоенный грузовик на улице Брюсселя
Военный грузовик на улице Брюсселя - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona aicina ES veidot armiju "pilnīgā saskaņā" ar NATO: ASV pastāvīgais pārstāvis ES atgādināja, ka Eiropa būtiski finansē aliansi, tāpēc Savienotās Valstis piešķir lielu nozīmi Eiropas valstu viedoklim.

RĪGA, 24. novembris – Sputnik. Eiropas Savienībā sākušās nopietnas debates par vienotās armijas izveidi, taču eksperti vienbalsīgi atgādina, ka tamlīdzīga tēma apspriesta jau iepriekš, ziņo Sputnik Moldova.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunājas ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un ASV prezidentu Donaldu Trampu Parīzē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lielā Eiropas armija "aizsardzībai no ASV un Krievijas": Putinam tas patīk

"Tēma ir veca kā pasaule, Eiropas vienoto armiju veidoja gan Napoleons, gan Hitlers, tad kāpēc gan nepamēģināt vēlreiz? ASV pieprasa komandstruktūras viedokļa saglabāšanu Eiropas nākotnes armijā un tās iekļaušanu NATO struktūrās. Šajā gadījumā ir interesanti, kādu ceļu izvēlēsies Baltijas valstis, kurā pusē tās nostāsies," – radio Sputnik ēterā savu viedokli pauda militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko.

Papildinājums NATO, nevis alianses aizstāšana

Pie tam Vašingtona gribētu saņemt ES skaidrojumu šajā jautājumā, jo armijai būtu jāpapildina, nevis jāaizstāj NATO, paziņoja ASV pastāvīgais pārstāvis ES Gordons Sondlends, vēstīja Sputnik Lietuva.

"Mums tas ir ļoti jutīgs jautājums. Mēs regulāri pārliecinām parastos vēlētājus ASV, ka tas ir pašsaprotami, kāpēc ASV, ņemot vērā visas savas problēmas, ik gadus atvēl Eiropai desmitiem miljardu dolāru Eiropas aizsardzībai no Krievijas un citiem nedraudzīgiem spēkiem, lai arī šo naudu būtu iespējams novirzīt ASV iekšējām vajadzībām," – viņš teica Ārlietu komisijas debatēs.

Sondlends atzīmēja, ka ES iniciatīva grauj Ziemeļatlantijas aliansi, taču pauda cerību: ja jau Eiropas valstis vēlas "parādīt zināmu autonomijas un aizsardzības iespēju līmeni, tas tiks izdarīts saskaņā ar NATO".

Diplomāts piebilda, ka no Eiropas skan "divi diametrāli pretēji viedokļi" aizsardzības jautājumos: vieni vēlas aprobežoties ar nelielu konfliktu risināšanu vai jautājumiem Ziemeļāfrikā, citi runā par izlūkdienesta izveidi, armijas – pilnvērtīgu bruņoto spēku – formēšanu.

Sondlends piebilda, ka Eiropa būtiski finansē aliansi, tāpēc Savienotās Valstis piešķir lielu nozīmi Eiropas valstu viedoklim.

No ASV neatkarīga Eiropas Savienības armija

Iepriekš Francijas prezidents Emanuels Makrons ierosināja veidot no ASV neatkarīgu Eiropas Savienības armiju. Politiķis ir pārliecināts, ka ES valstīm vajadzīga spēcīga armija pašu drošībai, tostarp arī kibertelpā. Viņa ierosinājumu atbalstīja arī Vācijas kanclere Angela Merkele.

Президент Сша Дональд Трамп и президент Франции Эммануэль Макрон в Брюсселе 25 мая 2017 года - Sputnik Latvija
Tramps uzskata par aizvainojošu Makrona ieteikumu veidot vienotu Eiropas armiju

ASV prezidents Donalds Tramps franču līdera ierosinājumu uzskata par "aizvainojošu". Viņš atgādināja, ka Eiropai vispirms jāiemaksā sava daļa NATO aizsardzības budžetā.

Rietumu politiķi, tostarp arī Baltijas valstu un Polijas politiskie darbinieki periodiski nāk klajā ar paziņojumiem par augošajiem "Krievijas draudiem". Taču Maskava apliecina, ka KF neplāno uzbrukumus nevienai alianses valstij, un NATO izmanto Rietumu histēriju, lai paplašinātu militārās tehnikas un spēku dislokāciju austrumu flangā.

Ziņu lente
0