Lielbritānijas valdība apstiprinājusi vienošanos par Brexit noteikumiem

© REUTERS/Joe Giddens/PoolApvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja
Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības apspriede ilga vairāk nekā piecas stundas, dokumentu veido gandrīz 500 lappuses.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Lielbritānijas valdība apstiprinājusi vienošanās projektu ar Eiropas Savienīu par Brexit noteikumiem, informēja Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja.

"No visas sirds ticu, ka šis lēmums ir visas Apvienotās Karalistes interesēs," – teikts valdības paziņojumā Twitter.

Pārrunās Briselē Lielbritānija un Eiropas Savienība saskaņoja līguma noteikumus, kuri paredz gaidāmās "šķiršanās" noteikumus. Lai "darījums" stātos spēkā, dokuments jāapstiprina valdībā un jāsaskaņo parlamentā. Sapulce, kurā valdības locekļi apstiprināja vienošanās projektu, vakar ilga vairāk nekā piecas stundas. Tagad dokuments jāizskata valsts parlamentam. Labvēlīgos apstākļos noslēguma balsojums dokumenta jautājumā notiks decembrī.

"Lēmums tika pieņemts smagi, taču valdība nolēma atbalstīs paziņojuma projektu un politisko deklarāciju… Kabinets apstiprināja vienošanās projektu par Brexit. Tas ir izšķirošais solis, kas ļaus mums iet uz priekšu. Esmu pārliecināta, ka tā ir labākā vienošanās, ko bija iespējams izstrādāt pārrunās. Dokuments ir labi sastādīts un atbilst nacionālajām interesēm," – teica Meja, uzstājoties pie rezidences ēkas Dauningstrītā pēc tikšanās ar Ministru kabineta locekļiem.

Флаги Евросоюза и Великобритании на фоне часовой башни Вестмнстерского дворца в Лондоне, архивное фото - Sputnik Latvija
Britu uzņēmējs atvēlējis miljonu mārciņu jaunam referendumam Brexit jautājumā

Patlaban vienošanās nianses zināmas tikai ministriem, kuri to lasīja vakar vakarā. Neapstiprināti dati liecina, ka dokumentā ir aptuveni 500 lappuses.

Eiropas Komisija trešdien vakarā publicēja vienošanās projektu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, kas aptver visus procesa būtiskākos aspektus: pārejas periodu, finansiālās saistības, pilsoņu tiesības, kā arī protokolus par Īriju, Gibraltāru un Kipru. Lielbritānija pametīs ES 2019. gada 29. martā.

Šodien Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks preses brīfingā pastāstīja, ka ES valstu vadītāju samits vienošanās noslēgšanai par Brexit ieplānots 25. novembrī.

"Ja nenotiks nekas ārkārtējs, mēs organizēsim Eiropas Padomes tikšanos vienošanās noslēgšanai un formalizācijai. Tā notiks svētdien, 25. novembrī," – viņa teikto citēja RIA Novosti.

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels paziņoja, ka ES dalībvalstis rūpīgi analizēs vienošanās projektus par Lielbritānijas izstāšanos no ES un pārbaudīs to atbilstību Eiropas vērtībām.

"Tagad mēs rūpīgi izanalizēsim tekstus, lai pārbaudītu to atbilstību mūsu Eiropas vērtībām," – Šarls Mišels pavēstīja savā lapā Twitter.

Britu projekta apstiprināšanu viņš nosauca par "svarīgu soli uz priekšu", taču atgādināja, ka tas nav pārrunu procesa noslēguma posms.

Ziņu lente
0