Ukrainas iedzīvotāji protestē pret apkures atslēgšanu

© pixabay / ArcaionРадиатор отопления
Радиатор отопления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākās Ukrainas pilsētās sākušies plašas protesta akcijas, piemēram, Krivijrihā nezināmas personas ielauzušās piecās katlumājās un nesankcionēti ieslēguši gāzes padevi. Avārijas brigādes netika pielaistas notikuma vietā.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Ukrainas uzņēmuma "Krivorožgaz" pārstāvji pavēstījuši, ka nezināmas personas sākušas nesankcionētu gāzes padevi Krivijrihas pilsētas katlumājās. Iepriekš apkure tikusi atslēgta sakarā ar parādiem, taču tas var novest pie tehnoloģiskās katastrofas, vēsta RIA Novosti.

Kritiska situācija izveidojusies arī Smilas pilsētā Čerkasu apgabalā, kur varasiestādes izsludinājušas ārkārtas situāciju. Tāpat kļuvis zināms, ka Šepetivkas pilsētā Hmeļņickas apgabalā šodien, iespējams, tiks atslēgta gāzes padeve pašreizējo parādu dēļ.

Degošas riepas

Pirmdien nezināmas personas ielauzās "Krivorožgaz" ēkā ar prasību atjaunot apkuri Krivijrihas pilsētā, kas bija atslēgta parādu dēļ. Pūlis pie ēkas dedzināja riepas un neļāva ugunsdzēsējiem liesmas slāpēt.

Ukrgazdobiča Ļvovas apgabalā - Sputnik Latvija
Gāzes diēta: ukraiņiem ieteikts patērēt mazāk gāzes

"Krivorožgaz" preses sekretāre Darja Orlova informēja, ka nezināmas personas ielauzušās piecās katlumājās un nesankcionēti ieslēguši gāzes padevi. Avārijas brigādes netika pielaistas notikuma vietā. Uzņēmuma vadība sākusi pārrunas ar iebrucējiem.

"Patlaban turpinās pārrunas, veidojas konstruktīva pieeja un sapratne par to, ka pašreizējā situācijā vainojama kompānija "Naftogaz". Pirmais reālais pārrunu rezultāts – atjaunots "Krivorožgaz" avārijas dienesta darbs," – paziņojumu citēja aģentūra "Ukrainskije novosti".

Ārkārtas stāvoklis

Smilas pilsētā Čerkasu apgabalā varasiestādes izsludinājušas ārkārtas situāciju apkures trūkuma dēļ, vēsta pilsētas portāls smila.misto.online.

Portāls vēsta, ka lēmumu pieņēmusi Smilas pilsētas padome. Pilsēta nav varējusi laikus ieslēgt apkuri parādu dēļ. Varasiestādes ziņoja, ka plāno vienoties ar "Naftogaz" par lētākas gāzes piegādēm (treidera vietā) un ņemt kredītu parādu dzēšanai.

Grivna. Ukrainas valūta - Sputnik Latvija
SVF pamatojis gāzes cenu pieaugumu Ukrainā

Pilsētas padomes vietnē norādīts, ka pilsētā dzīvo vairāk nekā 68 tūkstoši cilvēku.

Vietējie iedzīvotāji draud bloķēt ceļus, ja netiks atrisināts apkures padeves jautājums, pirmdien vēstīja pilsētas mērs Aleksejs Cibko.

"Ja valsts tā izturas pret mums, smiliešiem, pret Ukrainas centru, tad Ukrainas centram nekas cits neatliek, kā vien apturēt visas transporta artērijas caur Ukrainas centru... Esmu darījis visu iespējamo, lai tā nenotiktu, taču kopiena noskaņota apņēmīgi," – Cibko teica telekanāla "112 Ukraina" ēterā.

Situācija ir ārkārtīgi sarežģīta

No otrdienas parādu dēļ gāzes padeve iespējams, tiks atslēgta arī Šepetivkas pilsētā Hmeļņickas apgabalā, vēsta pilsētas padomes preses dienests.

"Situācija Šepetivkas pilsētā ir ārkārtīgi smaga, un otrdien vai trešdien tā var vēl sarežģīties, jo pagājušajā nedēļā pilsētas padome saņēma brīdinājuma vēstuli no "Šepetovkagaz" par to, ka no 13. datuma tiks pārtraukta gāzes padeve visā Šepetivkā, kas automātiski var novest pie lokālas ārkārtas situācijas pilsētā," – teica pilsētas mērs Mihails Polodjuks, kura vārdus citē pilsētas padomes portāls.

Viņš piezīmēja, ka situācija siltuma padeves jomā pilsētā ir "ārkārtīgi kritiska"

Gāzi nedod "Naftogaz"

Ukrainas pilsētu alsociācijas priekšsēdētājs, Kijevas mērs Vitālijs Kličko aicināja prezidentu Petro Porošenko un Ministru kabinetu nekavējoties iejaukties situācijā ar apkures sezonas traucējumiem vairākās Ukrainas pilsētās.

"Gāzi pilsētām, kur šodien salst cilvēki, nedod "Naftogaz". Mēs Kijevā esam pārcietušo šo stāstu ar gāzes trūkumu un to noregulējuši. Taču es zinu, cik tas ir sarežģīti... Tādēļ es vēršos pie prezidenta un valdības ar lūgumu bez kavēšanās iejaukties šajā situācijā," – teica Kličko reģionālās attīstības padomes sēdē, kurā piedalījās arī valsts prezidents un premjerministrs.

Ukrainas Radikālās partijas līderis Oļegs Ļaško vērsies pie valsts prezidenta Petro Porošenko un premjera Volodimira Groismana ar aicinājumu atrisināt problēmu apkures jomā. Uzrunas video ierakstu politiķis publicējis savā lapā Facebook.

"Es vēršos pie Porošenko un Groismana: nekavējoties ieslēdziet cilvēkiem gāzi, dodiet siltumu dzīvokļos!" – paziņoja Ļaško un atzīmēja, ka cilvēki nedrīkst kļūt par valdības neprofesionālo un amorālo darbību ķīlniekiem.

Ziņu lente
0