Francijas ministrs aicina padarīt Eiropu par "impēriju"

© AFP 2023 / Thomas SAMSONДепутат Национального собрания Франции Брюно Ле Мэр
Депутат Национального собрания Франции Брюно Ле Мэр - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc viņa domām, šai "impērijai" jābūt miermīlīgai lielvalstij, kura balstītos uz tiesiskas valsts principiem.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs aicina padarīt Eiropu par ASV un Ķīnai līdzīgu "impēriju", vēsta RIA Novosti ar atsauci uz viņa paziņojumu intervijā avīzei Handelsblatt.

Kā vēsta avīze, pēc viņa domām, šai "impērijai" jābūt miermīlīgai lielvalstij, kura balstītos uz tiesiskas valsts principiem.

Президент Сша Дональд Трамп и президент Франции Эммануэль Макрон в Брюсселе 25 мая 2017 года - Sputnik Latvija
Tramps uzskata par aizvainojošu Makrona ieteikumu veidot vienotu Eiropas armiju

"Eiropai vairs nav jābaidās likt lietā tās varu," paziņoja ministrs.

Taču viņš uzsvēra nepieciešamību aizstāvēt Eiropas Savienību no "nelikumīgām" amerikāņu sankcijām attiecībā pret Irānu un "nostāties Donalda Trampa valdības ceļā".

"Šeit ir runa par to, lai skaidri pateiktu ASV: mēs esam suverens kontinents un mēs paši lemjam, ar ko veikt tirdzniecību," piebilda Lemērs.

"Eiropas vienotā armija"

Iepriekš Francijas prezidents Emanuels Makrons piedāvāja izveidot no ASV neatkarīgu "Eiropas vienoto armiju", tostarp, kiberdrošības nodrošināšanai. Viņš uzsvēra, ka Eiropa saskaras ar daudziem iejaukšanās mēģinājumiem tās iekšējos demokrātiskos procesos un kibertelpā. Tramps nosauca franču kolēģa iniciatīvu par "ļoti aizvainojošu".

Eiropas politiķi regulāri izsaka piedāvājumus par Eiropas Savienības vienotās armijas izveidošanu. Tā, piemēram, budžeta lietu eirokomisārs Ginters Etingers paziņoja, ka sapņo par armiju, "kura saskaņoti rūpētos par demokrātijas, cilvēktiesību un brīvības uzturēšanu Eiropā un ārvalstu misijās".

ASV izstāšanās no Irānas vienošanās

Irāna, Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija 2015. gadā parakstīja dokumentu par Irānas kodola problēmas noregulēšanu, pēc kā Teherānai tika atceltas ANO Drošības Padomes, ASV un Eiropas Savienības sankcijas.

Eiropas karte - Sputnik Latvija
Austroungārijas ceļu ejot: Bloomberg pastāstīja par Eiropas Savienības sabrukuma draudiem

Tramps vairākkārt kritizēja darījumu un 2018. gada maijā paziņoja par izstāšanos no vienošanās. Toreiz viņš paziņoja arī par visu ierobežojumu atjaunošanu. Vašingtonas Eiropas partneri uzsvēra, ka grasās turpināt ievērot darījuma nosacījumu un turpināt sadarbību ar Irānu. Daļa sankciju stājās spēkā no 7. augusta.

ASV papildus ierobežojošie pasākumi, kuri iekļāva naftas eksportu, stājās spēkā 5. novembrī. Tie, kas turpinās uzturēt biznesa sakarus ar Teherānu, riskē nonākt otršķirīgo sankciju ietekmē. Taču septiņas valstis ieguva īslaicīgu izņēmumu: Ķīna (tostarp, Taivāna), Indija, Itālija, Grieķija, Japāna, Dienvidkoreja un Turcija.

Ziņu lente
0