Politika

Donbasa pašpasludinātajās republikās notiek vēlēšanas

© Sputnik / Геннадий Дубовой / Pāriet pie mediju bankasБойцы ополчения ДНР на линии разграничения
Бойцы ополчения ДНР на линии разграничения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņeckas un Luganskas Tautas Republikā paredzēts izvēlēties gan vadību, gan likumdošanas varasiestāžu locekļus. Kijeva uzstājas kategoriski pret.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Tieši plkst. 8:00 no rīta, svētdien, 11. novembrī, Donbasa pašpasludinātajās republikās – Doņeckas Tautas Republikā un Luganskas Tautas Republikā (DTR un LTR) – atvērās vēlēšanu iecirkņi Tautas padomes vadītāju un deputātu vēlēšanu balsojumam.

Par to paziņoja RIA Novosti, norādot, ka balsošana ilgs līdz plkst. 19:00.

Merkele un Porošenko - Sputnik Latvija
Ukrainā paziņoja par Merkeles vainu Krimas zaudēšanā

DTR republikas vadītāja amatam pretendē pieci kandidāti, kuru vidū ir esošais īslaicīgais DTR vadītāja vietas izpildītājs Deniss Pušiļins. Parlamenta vēlēšanās piedalās divas sabiedriskās kustības – Pušiļina vadītā "Doņeckas republika", kurai ir vairākums Tautas padomē, un "Brīvais Donbass". Parlamentā iekļūs 100 deputāti. Vietas tiks sadalītas proporcionāli iegūto balsu skaitam.

LTR vadītāja amatam pretendē četri kandidāti, kuru vidū ir republikas vadītāja vietas izpildītājs Leonīds Pasečņiks. Parlamenta vēlēšanās piedalās divas sabiedriskās kustības – Pasečņika vadītā "Mieru Lugaņščinai" un "Luganskas ekonomiskā savienība". Tiks ievēlēti 50 deputāti.

Par ievēlētu tiek uzskatīts kandidāts, kurš ieguvis lielāko vēlētāju balsu skaitu. Vēlētāju aktivitātes sliekšņa vēlēšanās nav.

Divdesmit divu valstu novērotāji apstiprināja gatavību ierasties uz LTR parlamenta vadītāja un deputātu vēlēšanām. Pēc LTR ārlietu ministra vietnieces Annas Sorokas domām, starptautisko novērotāju klātbūtne parlamenta vadītāja un deputātu vēlēšanās pašpasludinātajā Luganskas Tautas Republikā liecina par morālu LTR atzīšanu.

Reakcija uz vēlēšanām

Oficiālā Kijeva paziņoja, ka neatzīst  vēlēšanas. Šo pozīciju atbalstīja ASV, Lielbritānijas, Eiropas Savienības valstis.

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins paziņoja, ka nelikumīgas vēlēšanas pašpasludinātajās Doņeckas un Luganskas Republikās novedīs pie starptautisko sankciju pastiprināšanas.

Ситуация на линии разграничения в Луганской области - Sputnik Latvija
Luganskas TR paziņoja par Latvijas algotņu ierašanos Ščastjē

Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerini paziņoja, ka Eiropas Savienība, tieši kā ASV, neatzīst vēlēšanas pašpasludinātajās Doņeckas un Luganskas Tautas Republikās. Viņa norādīja, ka ES uzskata šīs vēlēšanas par nelikumīgām un nosoda tās, jo tās "pārkāpj starptautiskos likumu, iedragā saistības, kuras tika pieņemtas Minskas vienošanās, un pārkāpj Ukrainas suverenitāti un likumu".

Maskavā uzskata, ka vēlēšanas DTR un LTR ir likumīga tautas gribas paušana. Kā uzsvēra Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, DTR un LTR vēlēšanas nav pretrunā ar Minskas vienošanās.

Ziņu lente
0