Latvijas robežas sargās mākslīgais intelekts

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas un Baltkrievijas robežsargi. Foto no arhīva
Latvijas un Baltkrievijas robežsargi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izmēģina pirmo datorizēto robežsargu ar mākslīgo intelektu.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Noziedzības un terorisma apkarošanai ES ārējās robežās, tostarp, Latvijā, uzstādīs melu detektorus ar mākslīgo intelektu, vēsta The Telegraph.

Ceļotājus palūgs ielādēt viņu pases fotogrāfijas, vīzas un maksātspējas apliecinājumu, pēc kā datorizēts robežsargs caur web-kameru uzdos viņiem tādus jautājumus kā "kas atrodas jūsu čemodānā".

Projekts iBorderCtrl izmaksās 4,5 miljonus eiro. Izmēģinājumi notiks uz Ungārijas, Latvijas un Grieķijas robežām pusgada laikā.

Lielbritānija, Polija, Vācija un Kipra grasās piedalīties nākošajā izmēģinājumu fāzē.

Pierobežas kaimiņpilsētas saista Draudzības tilts - Sputnik Latvija
Krievijas robežsargi pastiprinājuši kontroli pie Igaunijas robežas

Projekta mērķis ir paātrināt ES ārējo robežu caurlaides spēju. Tehnoloģija iBorderCtrl analizē ceļotāju sejas izteiksmi, lai saprastu, vai viņi melo. Tūristus, kuri rada minimālus draudus, laidīs pāri robežai ātri, savukārt tos, kurus sistēma noteiks riska grupā, pārbaudīs rūpīgāk.

Provizoriskās testēšanas laikā sistēma parādīja 76% precizitāti, taču izstrādātāji ir pārliecināti, ka spēs paaugstināt tās drošību līdz 85%.

Kopā ar mākslīgo intelektu strādās arī parastie muitnieki, kuri izmantos sejas atpazīšanas sistēmas, lai salīdzinātu pasažieru fotogrāfijas ar pases attēliem, kā arī ar fotoattēliem, kuri uzņemti ES robežās līdz šim.

Iepriekš šogad Lielbritānijas valdība pastāstīja par plāniem uzstādīt sejas atpazīšanas sistēmu uz Lielbritānijas robežām, kā arī izmantot to, veicot personu izdošanu citām valstīm vai noziegumu izmeklēšanā. Policija, imigrācijas un pasu kontrole piedāvāja izveidot vispārēju DNS, pirkstu nospiedumu, fotogrāfiju un balss paraugu uzglabāšanas sistēmu.

Ziņu lente
0