WWF ziņo, ka savvaļas dzīvnieku populācija 40 gadu laikā sarukusi par 60%

© Foto : pixabayBriežu bars. Foto no arhīva
Briežu bars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Dabas fonda eksperti sastādījuši tā saucamo dzīvās planētas indeksu, kura aprēķiniem tika pētīti 16,7 tūkstoši savvaļas dzīvnieku populāciju.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Četrdesmit gadu laikā savvaļas dzīvnieku populācija uz Zemes sarukusi par 60%, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Pasaules Dabas fonda (WWF) pārskatu "Dzīvā planēta 2018".

Zīme Uzmanību - savvaļas dzīvnieki - Sputnik Latvija
Savvaļas dzīvnieki tiek biežāk sabraukti

Pasaules Dabas fonda eksperti sastādījuši tā saucamo dzīvās planētas indeksu LPI (Living Planet Index), kura aprēķiniem tika pētīti 16,7 tūkstoši savvaļas dzīvnieku – četru tūkstošu sugu pārstāvju – populāciju.

Pētījuma rezultāti demonstrēja, ka laikā no 1970. līdz 2014. gadam populāciju skaits sarucis par 60%.

Īpaši lielu vērību pētnieki veltīja tropisko mežu rādītājiem, kuros zīdītāju skaits sarucis par 89%. piemēram, Amazones upes baseinā mežu izciršanas rezultātā izmiruši aptuveni 20% floras un faunas. Turklāt pēdējo 30 gadu laikā planēta zaudējusi aptuveni pusi seklūdens koraļļu populāciju, teikts pārskatā.

Zinātnieki uzskata, ka šie rādītāji vērojami dabai kaitīgās cilvēka darbības rezultātā. Piemēram, milzu zaudējumus nodara zemes degradācija, kas noved pie dzīvnieku dzīves vietu iznīcināšanas. Lielus draudus savvaļas dabai nodara arī pārliekā zvejniecība un dzīvnieku medības.

"Zinātne apstiprina, ka esam noveduši mežus, okeānus un upes bēdīgā stāvoklī. Palielinās populāciju un savvaļas dzīves areāla samazināšanās tempi un mērogs, kas liecina par mūsu kolosālo ietekmi uz planētu, kas nodara kaitējumu visas mūsu dzīves avotam – dabai un bioloģiskajai daudzveidībai," – paziņoja Marko Lambertini. WWF International ģenerāldirektors.

Cilvēka patērēto dabas resursu apjoms ik gadus sasniedz aptuveni 125 triljonus ASV dolāru. Cilvēka pašreizējā darbība kaitē dabas spējai nodrošināt cilvēku dzīvi uz Zemes, uzsvērts pārskatā.

WWF speciālisti uzskata, ka šo graujošo tendenci spēs apturēt tikai globāla vienošanās par savvaļas dabas aizsardzību. Jautājumu par tamlīdzīga līguma izstrādi WWF plāno apspriest Konvencijas par bioloģisko daudzveidību (CBD) dalībnieku konferencē, kas notiks šī gada novembrī Ēģiptē.

Ziņu lente
0