Polija uzskata, ka ukraiņu strādnieku emigrācija uz Vāciju apdraud tās ekonomiku

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasUkrainas pilsoņa pase. Foto no arhīva
Ukrainas pilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Vācijas migrācijas likumdošanas mīkstināšanas kadru trūkums Polijas uzņēmumos var pieaugt līdz 500 tūkstošiem vakanto vietu, uzskata Polijas kadru atlases aģentūras vadītājs Kšištofs Inglots.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Poliju nopietni satrauc ukraiņu strādnieku iespējā aizplūšana uz Rietumeiropas valstīm un, piemēram, Vāciju, raksta RIA Novosti, atsaucoties uz RzeczPospolita.

Vācijas darba tirgus varētu kļūt daudz pieejamāks ukraiņiem, raksta izdevums. Vācija plāno vienkāršot darba vīzas izsniegšanas procesu atbraucējiem no trešajām valstīm. Nodarbinātības dienests aprēķinājis, ka tādā gadījumā aptuveni 59% ukraiņu izvēlēsies vācu uzņēmumus.

"Tas ir milzīgs drauds Polijas ekonomikai," - pastāstīja kadru atlases aģentūras vadītājs Kšištofs Inglots.

Viņš atzīmēja, ka pēc Vācijas migrācijas likumdošanas mīkstināšanas kadru trūkums Polijas uzņēmumos var pieaugt līdz 500 tūkstošiem vakanto vietu.

"Tas negatīvi ietekmēs Polijas ekonomisko izaugsmi. Tāpat veidojas milzīgs spiediens uz algu līmeni un novedīs pie mūsu kompāniju konkurētspējas samazināšanās," – uzskata Inglots.

Введение безвизового режима Украины с ЕС - Sputnik Latvija
"Uz mājām, kurvas!" Kā ukraiņu strādniekus sagaida Eiropā

Viņš prognozē, ka ukraiņu strādnieku deficīta rezultātā plaša patēriņa preču ražošanas apjomi nākotnē varētu kristies par 10%.

"Ja ārvalstniekiem atvērsies Vācijas darba tirgus, lielākā daļa ukraiņu, kuri pašlaik strādā mūsu kompānijās, varētu pārvākties uz Rietumiem," – uzsvēra kompānijas Work Service darbinieks Pāvels Volnevičs.

Uzņēmējs Dariušs Blohers izdevumam RzeczPospolita pastāstīja, ka celtniecības nozarē aptuveni ceturtā daļa darbinieku ir imigranti no Ukrainas un Baltkrievijas un uzņēmumi "netiks galā" bez viņiem.

Ukrainas Sociālās politikas ministrijas dati liecina, ka ik gadus sezonas darbā uz ārzemēm dodas līdz deviņi miljoni valsts pilsoņu. Pēdējos gados šis rādītājs strauji pieaug un rada ekonomiskas problēmas Ukrainā. Aptuveni 20% valsts iedzīvotāju ik gadus dodas peļņā. Eurostat apliecināja, ka ukraiņi visbiežāk izvēlas darba tirgu Polijā.

Ziņu lente
0