Ukrainā gāzes cena patērētājiem palielināta gandrīz par ceturto daļu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasCauruļvada ventilis
Cauruļvada ventilis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākotnēji tika apspriesta tarifa palielināšana par 60%, taču rezultātā izdevies panākt kompromisu, paziņoja premjerministrs.

RĪGA, 20. oktobris – Sputnik. Ukrainas valdība apstiprinājusi gāzes cenu pieaugumu iedzīvotājiem par 23,5%, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz telekanālu "112 Ukraina".

Valsts premjerministrs Volodimirs Groismans paziņoja, ka jaunie tarifi stāsies spēkā no 1. novembra. Tagad par 1000 kubikmetriem gāzes ukraiņi būs spiesti maksāt 8,5 tūkstošus grivnu – mazliet vairāk nekā 260 eiro.

SVF - Sputnik Latvija
Naftogaz vadītājs paziņojis par Ukrainai draudošo defoltu

Groismans skaidroja, ka sākotnēji tika apspriesta tarifa palielināšana par 60%, taču pārrunu gaitā izdevies panākt kompromisu – zemākus tarifus.

"To mums izdevies ar neiedomājamām pūlēm panākt šo pārrunu gaitā," – apgalvoja premjers valdības sēdē.

Gāzes cenu paaugstināšana ir viens no Starptautiskā valūtas fonda (SVF) noteikumiem, pēc kuru izpildes fonds paudis gatavību turpināt kredītu izsniegšanu Kijevai. Organizācija pieprasa atcelt valsts īpašās saistības un pāriet pie gāzes tirgus cenām.

Ukraina šādu lēmumu neatbalsta, taču tas ir piespiedu solis, jo kopš 2008. gada Kijeva uzņēmusies saistības fonda priekšā, norādīja Groismans.

Lai saņemtu jaunu SVF kredītu, Ukrainai ne tikai jāpalielina gāzes cenas, bet arī jāveic reforma korupcijas apkarošanai, jāpieņem sabalansēts budžets un jāveic Valsts fiskālā dienesta reorganizācija.

Ziņu lente
0