Seksa skandāls licis pārvērtēt Kanādas spēku Latvijā morālā atbalsta programmu

© Foto : pixabayAlkoholisks dzēriens glāzēs
Alkoholisks dzēriens glāzēs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Braucienā uz Latviju ar mērķi uzturēt kareivju cīņassparu kanādieši dzēruši, trakojuši un uzmākušies kara lidmašīnas ekipāžas locekļiem.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Kanādā apturēta bruņoto spēku morālā atbalsta programma pēc incidenta, kura rezultātā bijušais NHL sportists apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos brauciena laikā uz Latviju 2017. gadā, vēsta Globe and Mail.

Aizsardzības štāba priekšnieks Džonatans Venss noliedza pieņēmumus par to, ka brauciens uz Latviju izvērties par "mežonīgu ballīti", taču atzina, ka karaspēka atbalsta programmai Team Canada nodarīts nelabojams kaitējums.

Kanādas karavīri Latvijā - Sputnik Latvija
Kanādas armijas ģenerālis: neesam ieradušies Latvijā, lai biedētu Krieviju

"Team Canada tās pašreizējā veidā ir noslēgta. Man jāpieliek punkts šai nodaļai," – Venss paziņoja un piebilda, ka militārā vadība pārdomā, kā nākotnē organizēt braucienus bruņoto spēku morālam atbalstam.

Bruņoto spēku apmeklējumi tika apturēti, kad kara policija apsūdzēja bijušo NHL spēlētāju Deivu "Tīģeri" Viljamsu par uzmākšanos kara lidmašīnas stjuartei braucienā uz Latviju 2017. gada decembrī. Brauciena mērķis bija hokeja ekipējuma nogāde un draudzības mača organizācija Latvijā.

Viljamss noliedz visas apsūdzības. Viņa lietu tiesa izskatīs nākamgad.

Ceturtdien publicētajā pārskatā par braucienu netika minētas pret Viljamsu izvirzītās apsūdzības, taču tajā bija izskatīta brauciena dalībnieku vispārējā uzvedība. Atskaitē izskanējuši apgalvojumi, ka brauciens atgādinājis ballīti, nevis militāru misiju: daudzi pasažieri bija iereibuši, lidmašīnas salonā spēlēja orķestris, vairāki pasažieri izaicināja stjuartus pacīnīties ar viņiem.

Stjuarti nesaprata, kā uz to reaģēt, un pieļāva dzeršanu un citus noteikumu pārkāpumus lidmašīnā, jo komandieri deva pavēli nodrošināt misijas dalībniekiem "prioritāru apkalpošanu". Daļēji šāds lēmums tika pieņemts tāpēc, ka iepriekš tamlīdzīgu misiju dalībnieki sūdzējušies par apkalpošanu kara lidmašīnās, tostarp arī "dzērienu lēnu izdalīšanu".

ASV tanks ABRAMS uz dzelzceļa platformas Garkalnē - Sputnik Latvija
Viedoklis
Maigā okupācija. Kā ASV bāze Polijā ietekmēs spēku līdzsvaru Eiropā

Jāpiebilst, ka braucienu organizējis pats Venss un ekipāža misijas dalībniekus uzskatīja par komandiera personīgajiem viesiem, tāpēc neizteica nekādas piezīmes. Rezultātā pasažieriem izdevās šķērsot drošības sistēmu Otavā, līdzi ņemot alkoholu un košļājamo tabaku. Lidmašīnā bija arī alkoholisko dzērienu automātiskas izdales aparāti, pirkti par komandiera štāba locekļu līdzekļiem.

Turpmāk braucienos ar mērķi sniegt morālu atbalstu bruņotajiem spēkiem tiks aizliegts alkohols, komandiera štābs ar tiem vairs nenodarbosies. VIP viesu uzvedības noteikumi lidmašīnās būs stigrāki, ekipāža saņems tiesības izteikt piezīmes pasažieriem par neatbilstošu uzvedību.

Kanādā gan tiek uzdoti jautājumi par tamlīdzīgu braucienu lietderību, taču Venss paskaidroja, ka tie palīdz uzturēt tālu no mājām dislocēto Kanādas karavīru cīņas sparu un dāvā iespēju slavenībām labāk iepazīt bruņotos spēkus.

Ziņu lente
0