Dapkunaite: nevaru teikt, ka lepojos ar savu tautību

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasAktrise Ingeborga Dapkunaite
Aktrise Ingeborga Dapkunaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aktrise Ingeborga Dapkunaite ir pārliecināta, ka nav neviena "absolūta lietuvieša".

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Aktrise Ingeborga Dapkunaite intervijā avīzei Postimees pastāstīja, ko domā par nacionālajiem šabloniem, ar ko izskaidrojami lietuviešu režisoru panākumi Maskavā un kāpēc viņa nav kļuvusi par Holivudas aktrisi.

Nacionālie šabloni

Dapkunaite atzina, ka nav domājusi par to, vai Krievijā, kur viņas karjerā gūti lielākie panākumi, viņu uzskata par "Baltijas aktrisi". Viņai nav pieņemami arī nacionālie šabloni.

"Kas attiecas uz temperamentu, es neticu tiem nacionālajiem šabloniem. Ir cilvēki, viņi visi ir dažādi. Ir šabloni "igauņi ir lēnīgi", taču es pazīstu ļoti temperamentīgus, histēriskus igauņus," – aktrise atzīmēja.

Savukārt Lietuvu, savu dzimteni, Dapkunaite uzskata par valsti, kurā daudz kas ir saplūdis: poliskais, krieviskais, vāciskais, ebrejiskais. Tāpēc aktrise ir pārliecināta, ka "tīru lietuviešu" nav. Vēl vairāk, aktiera profesija paredz zināmu kosmopolītismu.

Актер Ивар Калныньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalniņš nejūt negatīvu attieksmi Latvijā par to, ka strādā Krievijā

"Nevaru teikt, ka lepojos ar to, ka esmu lietuviete. Taču, ja man pavaicāsiet, kas es esmu, protams, teikšu: es esmu lietuviete," – piebilda Dapkunaite.

Turpinot tēmu par nacionālajiem šabloniem, žurnālists pavaicāja, kā, pēc aktrises domām, skaidrojami lietuviešu režisoru: Rima Tumina, Eimunta Nekrošus, Oskara Koršunova, Jonasa Vaitkus, Mindauga Karbauska panākumi Maskavā. Viņi paši sarunās ar preses pārstāvjiem to staidroja dažādi. "Varbūt tāpēc, ka esam pagāni. Mēs atšķiramies ar vēlmi iedvest dzīvību tur, kur, šķiet, to iedvest ir grūti vai neiespējami," – teica Tumins. "Mēs visi esam no laukiem, tikai Koršunovs ir pilsētnieks. Mūsos pirmatnīgais saskaras ar mūsdienu pasauli," – uzskata Vaitkus.

Latvijas aktieris Mārtiņš Vilsons - Sputnik Latvija
Vilsons taisnojas par filmēšanos Krievijā: Latvijā piedāvā muļķības

Ingeborga Dapkunaite atklāja, ka arī pārdomājusi, kāpēc panākumus gūst viņas kolēģi, ar kuriem viņa pati ir labi pazīstama un draudzējas. Pēc viņas domām, iemesls, iespējams, ir prozaiskāks.

"Varbūt viss ir daudz vienkāršāk: Vaitkus mācījies Pēterburgā, Nekrošus – Maskavā... Protams, tāda veida sakari atvieglo radošo ceļu. Tiesa, Tumins mācījies Lietuvas konservatorijā. Tāpat kā Koršunovs, es pati viņu uzņēmu konservatorijā un sēdēju pirmajos eksāmenos... Man šķiet, katram no viņiem ir bijis savs ceļš. Vienkārši tā ir iznācis," – paskaidroja Dapkunaite.

Holivuda

Ingeborgas Dapkunaites karjera sekmējās ne tikai PSRS un pēc tam – arī Krievijā, bet arī Anglijā, kur viņa sadarbojās ar Džonu Malkoviču un Kevinu Speisiju teātrī Sheftesberry un Old Viс Londonā. Taču par Holivudas aktrisi Dapkunaite nav kļuvusi, lai arī piedalījusies vairāku filmu uzņemšanā.

Viņa atklāja, ka iemesls meklējams viņas dzīvē Londonā tolaik, un viņa nav izlēmusi pārcelties.

"Viss ir vienkārši: es dzīvoju Anglijā, taču, lai veidotu Holivudas karjeru, jādzīvo Losandželosā. Uz turieni es nepārcēlos. Tā iznāca," – atzina Dapkunaite.

Viņa atminējās, ka pārvākšanos kavējuši dažādi apstākļi.

"Vajadzēja tikai stingri nolemt. Tomēr apstākļi bija citādi. Ziniet, kā mēdz būt... Tu domā: laikam jau vajag, bet te nāk darbs, viens, otrs, trešais... Nekad neesmu sēdējusi bez darba, un par rāvienu neizšķīros," – sacīja aktrise.

Ziņu lente
0