Nīderlande apsūdzējusi Krieviju par provokācijām NATO mācībās Arktikā

© U.S. Navy/Michael H. LeeASV Jūras spēku zemūdene militāro mācību ICEX-2018 laikā. Foto no arhīva
ASV Jūras spēku zemūdene militāro mācību ICEX-2018 laikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nīderlandes jūras kājnieku operāciju pārvaldes priekšnieks Džefs Makmurtijs informēja, ka Krievijas karakuģi demonstrē vērā ņemamu interesi par alianses īstenotajiem manevriem.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Krievijas kara kuģi un lidmašīnas cenšas provocēt britu un holandiešu karavīrus NATO mācībās Arktika, uzskata Nīderlandes jūras kājnieku operāciju pārvaldes priekšnieks Džefs Makmurtijs.

Pēc viņa domām, Krievijas karakuģi demonstrē vērā ņemamu interesi par alianses īstenotajiem manevriem, vēsta RIA Novosti.

"Piemēram, kad izpildījām uzdevumus mūsu programmas ietvaros aizsardzībai pret ballistiskajām raķetēm, mēs novērojām daudz lielāku skaitu Krievijas kuģu nekā agrākajos gadu desmitos," – Makmurtijs apgalvoja intervijā avīzei Telegraph un piebilda, ka Krievijas flote it kā esot pienākusi daudz tuvāk mācību norises vietai, nekā parasti.

Viņš skaidroja, ka arī Krievijas lidmašīnas pielido daudz tuvāk NATO kuģiem tikai tāpēc, lai demonstrētu savu klātbūtni. Tādēļ, pēc ģenerāļa domām, tādas darbības esot iespējams dēvēt par "provokāciju".

Starptautiskās militārās mācības Saber Strike Latvijā - Sputnik Latvija
NATO īstenos desmitiem "eksperimentu" mācībās pie Krievijas robežām

NATO mācības Trident Juncture tiek organizētas Norvēģijā. Tās aizritēs no 25. oktobra līdz 7. novembrim. Manevros piedalīsies aptuveni 50 tūkstoši karavīru no 30 valstīm – alianses locekļiem un partneriem, tiks izmantoti līdz 10 tūkstoši militārās un speciālās tehnikas. Mācības ir vērienīgākie manevri pēdējo gadu laikā pie Krievijas robežām. NATO vadība informēja, ka manevros plānots veikt aptuveni 20 eksperimentus.

Eksperimentu virknē ir gaisa kara spēku dalībvalstu piešķirto gaisa kara spēku dislokācijai un komandēšanai paredzētā koordinācijas un vadības moduļa operatīvas izvēršanas apgūšana.

Pagājušajā nedēļā Norvēģijas bruņoto spēku ģenerālleitnants Rūne Jākobsens preses konferencē informēja, ka Zviedrija un Somija, kas nav iestājušās aliansē, atvērs savu gaisa telpu operācijām manevru ietvaros.

Viņš piezīmēja, ka galvenais mācību rajons atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Krievijas robežas, bet gaisa operācijas – 500 kilometru attālumā.

Ziņu lente
0