Kijeva un Budapešta izraida konsulus

© Sergiy Gudak / AFPНадписи на украинском и венгерском языках на указателе в городе Берегово в Закарпатской области Украины
Надписи на украинском и венгерском языках на указателе в городе Берегово в Закарпатской области Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto atgādināja valsts draudus bloķēt Ukrainas iestāšanos ES un NATO.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Ukrainas ārlietu ministrs pavēstīja, ka Ungārijas konsula Aizkarpatos izraidīšana no valsts bija principa jautājums, pie tam Ukraina necenšas pasliktināt attiecības ar Budapeštu un cer uz dialogu. Ceturtdien Ukrainas ĀM paziņoja, ka Ungārijas konsuls Beregovo pilsētā Aizkarpatu apgabalā pasludināts par persona non grata un viņam jāpamet valsts trīs diennakšu laikā, vēsta ĀM Twitter.

Ukrainas valdība ir neapmierināta ar to, ka Ungārijas konsulāts Beregovo pilsētā netālu no Ungārijas robežas izsniedz Ukrainas pilsoņiem Ungārijas pases. Valsts ārlietu ministrs Kļimkins norādīja, ka Kijeva plāno izraidīt Ungārijas konsulu. Budapešta šo soli uzskata par riskantu un nedraudzīgu un piedraudēja Kijevai ar šķēršļiem eirontegrācijas ceļā.

"Ungārija var runāt par kaut kādu reakciju, taču šajā gadījumā mums tā ir principa lieta, Ungārija ir pārkāpusi Vīnes konvenciju par konsulārajām attiecībām… Taču mēs šim jautājumam jau esam garām, tā ir tehniska realizācija. Tagad mēs runājam par iespēju sākt konsultācijas ar Ungāriju par to, kā tiks īstenots konsulāro pakalpojumu spektrs," – Kļimkina teikto citēja RIA Novosti.

Viņaprāt, Kijevai vienlaikus ļoti stingri un konsekventi jāvirza Aizkarpatos Ukrainas nacionālās intereses.

"Tur, kur Ungārija ir gatava tālāk sadarboties, mēs sadarbosimies, runa nav par vēlmi pasliktināt attiecības ar Ungāriju. Mums ir precīza stratēģija un precīza pasākumu virkne, ko varam īstenot, ir viedoklis par termiņiem. Mūsu stratēģija ir stingrs, konsekvents, taču konstruktīvs dialogs. Mums jārisina visi jautājumi tā, lai palīdzētu ungāru kopienai, jāpārtver iniciatīva arī tur, kur var strādāt ar Ungāriju, un tur, kur svarīgas lietas varam izdarīt paši, to arī darīsim," – skaidroja Kļimkins.

Ukrainas karogs - Sputnik Latvija
Ungārija aicina ievest EDSO novērotājus Aizkarpatos

Viņš piebilda, ka tuvākajā laikā no jauna apmeklēs Aizkarpatus un tiksies ar ungāru, slovāku un rumāņu kopienām, jo "tur ir ļoti daudz jautājumu".

Savukārt Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto informēja, ka valsts izraida Ukrainas konsulu Budapeštā, atbildot uz Ungārijas konsula izraidīšanu. Uzstājoties preses konferencē, politiķis arī atgādināja valsts draudus bloķēt Ukrainas iestāšanos ES un NATO.

Atliek gaidīt vēlēšanas

Budapešta var sagādāt Kijevai lielas problēmas valsts konsula izraidīšanas dēļ pēc skandāla ar Ungārijas pasēm, uzskata Ukrainas analītiskā centra "Trešais sektors" vadītājs Andrejs Zolotarjovs. 

"Solis (konsula izraidīšana – red.) ir loģisks, taču neproduktīvs. Tas automātiski vedīs pie simetriska soļa no Ungārijas puses. Konflikts paplašināsies, saasināsies. Ungārija var sagādāt Ukrainai daudz lielākas problēmas un nepatikšanas, nekā Ukraina var izdarīt Ungārijai… Vērosim un gaidīsim atbildes soļus.

Ungārijas politiķiem ungāru mazākumtautības aizsardzība Ukrainā kļūs par svēto govi, uz kuras rēķina tiks pelnīti punkti," – paziņoja Zolotarjovs un atzīmēja, ka valstu attiecību uzlabošanai būtu "jāizmanto veselais saprāts", pie tam nav vērts gaidīt abu valstu attiecību uzlabošanos pirms Ukrainas prezidenta vēlēšanām.

Здание МИДа Украины - Sputnik Latvija
Kijeva gatavojas aizliegt vizīti valstī Ungārijas ministram

Ungārijas konsula izraidīšana pēc skandāla ar Ungārijas pasēm būtiski pasliktinās Kijevas un Budapeštas attiecības, uzskata Ukrainas Politikas analīzes un menedžmenta institūta direktors Ruslans Bortņiks. "Visticamākais, Ungārija (atbildei – red.) izraidīs Ukrainas konsulu. Tādi lēmumi būtiski saasinās Ukrainas un Ungārijas attiecības. Iespējams, bloķēs diplomātisko daļu. Ungāri un vairāki citi mūsu rietumu partneri pieņems, ka Ukrainas valdība nav spējīga uz pārrunām, un gaidīs prezidenta un parlamenta vēlēšanu rezultātus, lai veidotu attiecības ar jauno varu. Bet pagaidām tiks bloķēts jebkāds Ukrainas un Ungārijas dialogs," – Bortņiks pauda savu viedokli.

Pie tam viņš uzskata, ka Ukrainas starptautiskie partneri, arī ASV nespēs ietekmēt situāciju un atrisināt konfliktu pirms vēlēšanām. Prezidenta vēlēšanas Ukrainā notiks pavasarī, parlaments tiks ievēlēts 2019. gada rudenī.

Ziņu lente
0