Kijeva ziņo par "plānu B" NordStream 2 īstenošanas gadījumā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gadījumā, ja "Ziemeļu straume 2" sāks darbu, Ukraina, palikusi bez Krievijas gāzes tranzīta, plāno piedzīt no Maskavas zaudējumus, ko radījusi gāzes transporta sistēma.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Ukrainas kompānijas "Naftogaz Ukraini" komercdirektors Jurijs Vitrenko telekanāla "Pjatij kanal" ēterā pastāstīja, ka Kijevai ir "plāns B" par rīcību situācijā, ja "Ziemeļu straume 2" sāks darbu. Viņš pastāstīja, ka runa ir par kompensācijas piedziņu caur tiesu, vēsta Sputnik Igaunija.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Naftogaz pastāstīja par Ukrainas zaudējumiem "Ziemeļu straumes 2" projekta dēļ

Ukraina jau iesniegusi Starptautiskajā šķīrējtiesā prasību Krievijai kompensēt zaudējumus, kas tiks nodarīti Ukrainas gāzes transporta sistēmas dīkstāves dēļ, ja Krievijas gāze tiks transportēta pa cauruļvadu "Ziemeļu straume 2". Zaudējumus Kijeva novērtējusi 12 miljardu dolāru apmērā, ziņo RIA Novosti.

Vitenko uzsvēra, ka runa ir tikai par nesaņemtās tarifu peļņas kompensāciju, nevis par kompensāciju gāzes tranzīta tarifa apmērā.

Iepriekš vēstīts, ka šī gada maijā, tiekoties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Krievijas prezidents Vladimirs Putins apliecināja: "Ziemeļu straume 2" kā ekonomisks, nevis politisks projekts, un tas nenozīmē, ka gāzes piegādes cauri Ukrainas teritorijai tiks apturētas pilnībā. "Piegādes turpināsies, ja tās būs ekonomiski pamatotas un rentablas ekonomiskās darbības dalībniekiem," – uzsvēra Putins.

Pretošanās ir bezjēdzīga

Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Александр Турчинов - Sputnik Latvija
Ukraina apsūdz Rietumus par dubultiem standartiem "Ziemeļu straumes 2" dēļ

"Ziemeļu straume 2" ir viens no lielākajiem Eiropas jaunākajiem gāzes projektiem. Tas paredz divu cauruļvadu izbūvi ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā. Tos paredzēts izbūvēt no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Jauno cauruļvadu plānos uzbūvēt līdzās "Ziemeļu straumei".

Maskava vairākkārt ir uzsvērusi: cauruļvada projekts ir komerciāls, un nav ieteicams to politizēt. "Ziemeļu straumes 2" īstenošanu Eiropā atbalsta Vācija un virkne citu Rietumeiropas valstu.

Ziņu lente
0