Putins: Skripaļs ir nelietis, taču spiegošanu, tāpat kā prostitūciju, iznīdēt neizdosies

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins sniedzis komentāru par KF izlūkdienestu bijušā darbinieka Sergeja Skripaļa saindēšanu Solsberijā.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Krievijas Valsts izlūkošanas pārvaldes (GRU) bijušo oficieri Sergeju Skripaļu, iepriekš Krievijā notiesātu par valsts nodevību, KF prezidents Vladimirs Putins nosauca par spiegu un Dzimtenes nodevēju un piebilda, ka viss ap saindēšanos Solsberijā notiekošais ir īsti murgi, vēsta RIA Novosti.

Trešdien, 3. oktobrī Vladimirs Putins uzstājās Krievijas enerģētiskās nedēļas plenārsēdē.

Uz diskusijas vadītāja jautājumu par "Srripaļu lietu" Putins paziņoja, ka cer uz to, ka informācijas kampaņa ap Skripaļa un viņa meitas saindēšanos drīz noslēgsies, un jo ātrāk tas notiks, jo labāk. Krievijas prezidents uzsvēra, ka cilvēks, kurš nodevis savu valsti, ir nelietis.

"Iedomājieties: jūs esat savas valsts pilsonis, un pēkšņi pie jums parādās cilvēks, kurš nodod savu valsti. Kāda būs jūsu attieksme pret viņu? Viņš vienkārši ir nelietis, tas ir viss," — teica Putins.

Prezidents uzsvēra, ka Krievija nav vainojama par Skripaļu un citu cilvēku saindēšanos, kuri it kā cietuši nezināmas vielas iedarbības rezultātā Lielbritānijā, un viss ar šo lietu saistītais, ir īsti murgi.

Solsberijā - Sputnik Latvija
Britu mediji: "Skripaļu lietā" parādījušies jauni aizdomās turamie

"Es dažkārt skatos, kas notiek ap šo lietu, un vienkārši brīnos. Ieradušies kaut kādi veči un sākuši tur pie jums indēt klaidoņus. Kas tie par murgiem?" — vaicāja Putins, komentējot moderatora vārdus par to, ka Skripaļu saindēšanas laikā Solsberijā gājis bojā bezpajumtnieks.

"Kā jau teicu, Skripaļs ir nodevējs, viņu noķēra, viņš tika notiesāts, kopumā nosēdēja cietumā piecus gadus, mēs viņu izlaidām. Viss. Viņš aizbrauca un vēl turpināja sadarbību un konsultēja kaut kādus specdienestus," — piebilda Putins.

Krievijas prezidents atgādināja, ka Lielbritānija nevēlas sadarboties "Skripaļu lietā" un kopīgi noskaidrot, kas patiesībā noticis. Krievija vairākkārt pieprasījusi dokumentus, lai veiktu izmeklēšanu, taču neko nav saņēmusi.
"Mums noteikti ir vienošanās ar Lielbritāniju par palīdzību krimināllietās, kas paredz atbilstošu kārtību. Dodiet dokumentus, kā pienākas, atsūtiet uz Ģenerālprokuratūru. Mēs paskatīsimies, kas tur patiesībā notika," — apliecināja Putins.

Viņš piebilda, ka "kašķis" specdienestu starpā ir bijis vienmēr. "Kā zināms, spiegošana, tāpat kā prostitūcija, ir viena no svarīgākajām profesijām pasaulē. Neviens to nav iznīcinājis un pagaidām nav spējīgs iznīcināt," — norādīja Putins.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs "noņem cepuri" britu diplomātijas priekšā

Iepriekš vēstīts, ka 4. martā Solsberijas pilsētā Lielbritānijā tika atrasti Krievijas izlūkdienestu kādreizējais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Viņi bija bez samaņas. Britu varasiestādes bez jebkādiem pierādījumiem nekavējoties apsūdzēja Krieviju par ķīmisko ieroču pielietošanu un sacēla lielu starptautisko skandālu, kam sekoja Krievijas diplomātu izraidīšana no vairākām valstīm.

Maskava kategoriski noliedz minētās apsūdzības. Krievijas ĀM nosūtījusi jau aptuveni 60 diplomātiskās notas ar prasību dāvāt piekļuvi izmeklēšanai un cietušajiem Krievijas pilsoņiem, kā arī tiesiskās palīdzības pieprasījumus un sadarbības piedāvājumus, tostarp arī par kopīgu izmeklēšanu, taču britu valdības iestādes līdz šim nav sniegušas nekādu atbildi.

Septembra sākumā Lielbritānija publicēja divu cilvēku fotogrāfijas, ko uzskata par aizdomās turamajiem par saindēšanu Solsberijā, un nodēvēja tos par GRU oficieriem Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu. Septembra vidū Petrovs un Boširovs sniedza interviju RT un Sputnik galvenajai redaktorei Margaritai Simoņanai, kurā pastāstīja, ka patiešām apmeklējuši Lielbritāniju, taču ceļojuši kā tūristi un Solsberijā aplūkojuši vietējo baznīcu. Abi Krievijas pilsoņi noliedz saikni ar GRU — viņi paziņoja, ka ir uzņēmēji un strādā fitnesa industrijā.

Lielbritānijas Solsberija - Sputnik Latvija
Viņš noteikti būtu piezvanījis: radinieki uzskata, ka Skripaļs ir miris

Vēlāk britu projekts Bellingcat, kas iepriekš jau publicējis neapstiprinātus materiālus, apgalvoja, ka "Skripaļu lietā" aizdomās turamais Ruslans Boširovs patiesībā esot GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, kas saņēmis valsts apbalvojumu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot šo informāciju, pastāstīja, ka Kremlis nav informēts par to, kādā mērā patiesībai atbilst ziņa, ka Boširovs ir GRU virsnieks, taču ņem vērā to, ko vīrietis pastāstīja pats. Tāpat Peskovs piebilda, ka ziņas par valsts apbalvojuma piešķiršanu cilvēkam vārdā Anatolijs Čepiga, ir pārbaudītas un informācijas par tādu apbalvojumu viņa rīcībā nav.     

Ziņu lente
0